Afbeelding

Interesse in het maken van duurzame keuzes in vloerbekleding groeit

Advertorial

De bewustwording van het belang van een duurzaam leven komt tegenwoordig ook steeds meer tot uiting in de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot vloerbekleding. Steeds meer mensen zijn ook op dit gebied bereid om duurzame keuzes te maken en komen tot inzicht dat hiervoor geen enkele concessie met betrekking tot de uitstraling van een woonruimte gemaakt hoeft te worden.

Bewuste keuzes maken op gebied van vloerbekleding

Door het maken van bewuste keuzes op gebied van vloerbekleding, kan de milieu impact beperkt worden. Er zijn verschillende manieren waarop dit benaderd kan worden. Er kan gekeken worden naar het fabricageproces van de vloer maar ook naar de materialen waarvan de vloer gemaakt is. Het is niet mogelijk om één vloer als milieuvriendelijkste soort aan te wijzen. Desondanks worden vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal gezien als duurzaamste keus. Je komt in dit geval dan uit op een vloer van hout of bamboe. 

Volledige levensduur van een vloer benutten

De laagste milieubelasting ontstaat uiteraard als de volledige levensduur van een vloer ook daadwerkelijk benut wordt. Het is van belang om hier dan ook overwogen keuzes in te maken. Het is in dit kader dan ook raadzaam om voor een vochtbestendige vloer te kiezen voor in de badkamer en een vlekbestendige vloerbekleding in de keuken. In dit geval komt een PVC vloer bijvoorbeeld in aanmerking omdat dit een duurzame vloerbedekking is die je in alle ruimtes kunt plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je PVC vloeren in een veelzijdigheid aan uitstralingen kunt krijgen. Voor iedere combinatie van woonstijl en specifieke wensen is er wel een passende vloer te vinden.

Betekenis PIT symbolen van een vloerbedekking

De PIT symbolen van een vloerbedekking bieden belangrijke inzichten met betrekking tot duurzaamheid. Deze symbolen zijn vaak terug te vinden in de rug van tapijt, zeil en linoleum. De letters PIT staan voor Product Informatie Tapijt. Het betreft hier objectieve productinformatie waaruit je onder andere (op basis van het linker symbool) kunt opmaken of je de vloer kunt combineren met het gebruik van vloerverwarming. Het R symbool geeft inzichten over de hoeveelheid warmte weerstand. In dit geval geldt de regel hoe lager hoe beter. Op het rechter PIT symbool geeft het λ symbool inzicht over de warmtegeleiding van de vloer. In dit geval is een hoge waarde dus milieutechnisch de betere keuze. 

Wat geeft het FSC keurmerk aan?

Als je een keuze wilt maken voor een houten vloer, is het raadzaam om te kiezen voor een vloer met het FSC keurmerk. De letters FSC staan voor: Forest Stewardship Council. Het FSC keurmerk is in leven geroepen door het Wereld Natuur Fonds om de wereld te beschermen tegen “ons” eigen gedrag. Hout met het FSC keurmerk voldoet aan strenge regels die betrekking hebben op legale houtkap, bescherming van de natuur en over het welzijn van lokale bevolking. 

Milieuvriendelijke keuze als je voorkeur uitgaat naar andere soorten vloerbedekking

Gaat je voorkeur uit naar andere soorten vloerbedekking? Ook dan kun je een milieuvriendelijke keuze maken. Ook stenen en betonnen vloeren zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met een milieukeurmerk. Door te kiezen voor een vloer van linoleum en kurk maak je al een “biobased keuze” met als bijkomende voordeel dat je deze vloeren ook kunt opknappen om de levensduur te verlengen. Als je jezelf afvroeg waarom de interesse in vloerbedekking van materialen zoals vlas, katoen en wol een beetje aan het afnemen is weet je nu waarom: er zijn duurzamere alternatieven waarmee je jouw woning ook de gewenste uitstraling kunt geven.

Uit de krant