Afbeelding

Waarom volwassenen massaal aan het knutselen zijn

Advertorial

Op de televisie is het aanbod aan hobby-programma’s, al dan niet in competitieverband, zeer divers. Van miniatuurbouw tot pottenbakken en van treintjes tot knikkeren. Dat heeft een reden: hobby’s die voorheen alleen aan kinderen en senioren werden toegeschreven, worden nu bedreven in elke leeftijdsgroep. Hoe komt dat?

Het zen-gevoel van een houten bouwpakket

Dat gevoel dat je als kind had toen je in de winkel stond om iets uit te kiezen, is niet aan leeftijd gebonden, laat staan het absolute zen-gevoel dat je ervaart wanneer je een houten bouwpakket in elkaar aan het zetten bent. Zo zorgen de bouwpakketten op de website BuilDIY voor talloze uren aan ontspanning en de broodnodige rust. Even geen werkstress, en de actualiteit hoeft niet de hele dag ‘aan’ te staan. Bouwpakketten voor volwassenen geven een zen-gevoel. 

Combineren met duurzaamheid

Dat veel van deze hobby’s ook nog duurzaam zijn - met hout werken in plaats van plastic, materialen recyclen, afval tot kunst promoveren - is helemaal van deze tijd. We zien op tv, op internet en op straat dat werkelijk alles duurzamer kan. Onze auto, de energievoorziening, vakanties, eten en ga zo maar door. Hobby’s vormen daarop geen uitzondering. 

Controle hebben en resultaat zien

In tegenstelling tot op een kantoor of in een fabriek waar veel werknemers maar een schakel in een groter, onoverzichtelijk geheel zijn en soms niet eens weten waarvoor ze het eigenlijk allemaal voor doen, vinden ze in hun hobby wel die controle. En wel van A tot Z. Het zien van een uiteindelijk resultaat geeft een goed gevoel en compenseert de anonimiteit van de 40-urige werkweek. 

Decoratie in huis

Dat resultaat zorgt er tevens voor dat je interieur meer karakter krijgt. Zo’n houten bouwpakket vormt uiteindelijk een decoratief stuk, een blikvanger die je graag tentoonstelt in je huis. Ook wat dat betreft ben je modern bezig: het letterlijk in huis halen van hout is trendy omdat het natuurlijke aspect het langzaam overneemt van de steriele, strakke, zwart-witte woontrend. Dat geldt ook voor kleien, breien, timmeren, beeldhouwen, sieraden maken, tekenen en schilderen.

Het werkt aanstekelijk

Zo’n hobby werkt bovendien aanstekelijk. Niet alleen om na het ene kunstwerkje weer een volgende te maken, maar ook van persoon tot persoon. We inspireren elkaar en komen erachter dat het creëren van dingen, naast alle hierboven genoemde aspecten, simpelweg leuk is: zien knutselen doet knutselen. De hobby-programma’s zorgen voor een sneeuwbaleffect. Volwassenen hebben de schroom massaal van zich af gegooid, een ontwikkeling waar natuurlijk helemaal niks mis mee is. Dat zul je zien als je je activiteiten deelt op sociale media: er zijn altijd wel medestanders.

Uit de krant