Afbeelding

Hoe duurzaam is bamboe kleding?

Advertorial

Het zal je wellicht opgevallen zijn dat steeds meer (online) winkels bamboe kleding aanbieden. Ook het “bamboe aanbod” van deze zaken groeit snel! De reden hiervoor is eenvoudig aan te geven. Naast het feit dat bamboe kleding veel gunstige eigenschappen heeft, past de keuze om kleding van dit materiaal te dragen volledig bij de verduurzaming van de maatschappij. Dit roept de vraag op hoe duurzaam bamboe kleding is. Het antwoord op deze vraag ontdek je in dit blog.

Wat is bamboe voor grassoort?

Als je het belangrijk vindt om jouw bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze samenleving en je wilt je voetafdruk op de aarde zo klein mogelijk houden, is het dragen van bamboe kleding zeker een goede overweging. Veel mensen hebben zich echter nooit in deze optie verdiept. Voor hen gaat een wereld open als ze hebben ontdekt wat bamboe voor grassoort is en welke duurzame eigenschappen het heeft.

Bamboe is een grassoort met een hout- of boomachtig uiterlijk. Een blik op de “bamboe familie” leert ons dat deze stamboom bestaat uit 1575 geïdentificeerde soorten in 111 verschillende geslachten. We zullen je een verdere opsomming besparen maar het is wel goed om te weten dat er zich een aantal zeer snel groeiende grassoorten in deze familie bevinden. De meest ijverige bamboesoorten kunnen wel 1 meter per dag groeien! 

Wat maakt bamboe zo duurzaam?

Veel mensen die overwegen om een paar bamboe heren sokken te kopen, vragen zich af wat bamboe zo duurzaam maakt. Het is goed om met betrekking tot duurzaamheid te weten dat bamboe een zeer sterke grassoort is. Dit komt tot uiting in het feit dat bamboe geen meststoffen en pesticiden nodig heeft om zich te ontwikkelen. Daarnaast kunnen bamboesoorten zich uitstekend handhaven op voedselarme gronden en heeft deze grassoort weinig water nodig. 

Bamboe is een materiaal dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt waaronder het maken van kleding. Dankzij moderne technieken is men in staat om van bamboepulp een bamboevezel te maken. Van deze vezel wordt dan weer garen en stof gemaakt. Voor de uitvoer van dit proces worden de meest duurzame productietechnieken toegepast.

Hoe komt de duurzaamheid van bamboe nog meer tot uiting?

Naast het bovenstaande heeft bamboe nog een aantal praktische eigenschappen waardoor de duurzaamheid van bamboe tot uiting komt. We nemen nogmaals het genoemde paar bamboe heren sokken als voorbeeld. Deze sokken worden wellicht aangeschaft omdat bamboe een comfortabel materiaal is en een mooie uitstraling heeft. Daarnaast is kleding van dit materiaal zeer vriendelijk geprijsd en is dit een hypoallergene stof. Genoeg goede redenen dus om een paar bamboe sokken aan te schaffen. 

Met het benoemen van de bovenstaande redenen wordt er echter wel voorbij gegaan aan een aantal karakteristieke eigenschappen van bamboe die passen bij een duurzame gedachtegang. Bamboe heeft immers een groot absorberend vermogen door de ronde gladde structuur van de bamboevezel. De stof bestaat uit kleine microgaatjes die ervoor zorgen dat bamboe drie keer zoveel vocht absorbeert dan katoen. De structuur van bamboe zorgt ervoor dat de stof meer ademt en de warmte beter kan reguleren. Hiermee komen we op het punt dat die mooie bamboe heren sokken wel in de wasdroger kunnen maar waarom zou je die keuze maken als deze stof van zichzelf snel droogt. Als je daarbij ook nog de keuze maakt voor andere bamboe kledingstukken die tegenwoordig volop verkrijgbaar zijn, zoals shirts, ondergoed en hoodies, wordt die wasdroger overbodig. Door het maken van deze keuze merk je dat die duurzame sokken voor de man zowel letterlijk als figuurlijk vrijwel geen voetafdruk achterlaat op de aarde. 

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief