Afbeelding

Zijn er genoeg openbare laadpalen voor elektrische auto’s?

Advertorial

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De afgelopen jaren nam het aantal mensen dat elektrisch rijdt flink toe. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal verkochte elektrische voertuigen in het tweede kwartaal van 2021 met ruim 120 procent. Maar zijn er dan wel genoeg openbare laadpalen voor alle elektrische auto’s?

Waarom laden aan een laadpaal?

Vaak wordt er gedacht dat een elektrische auto ook geladen kan worden aan een stopcontact. In theorie kan dat ook, maar in de praktijk kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Een stopcontact is namelijk niet gebouwd om langdurig veel vermogen te moeten leveren. Dit kan ervoor zorgen dat het stroomnet overbelast raakt of dat elektriciteitskabels in huis doorbranden. Laad een elektrische auto daarom altijd op aan een laadpaal, zo weet je zeker dat de auto altijd veilig en efficiënt geladen wordt.

Aantal openbare laadpunten

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 37.000 openbare laadpalen. Momenteel zijn dat nog genoeg laadpalen voor alle elektrische auto’s, Nederland loopt hiermee Europees gezien zelfs voorop. Maar het aantal elektrische auto’s groeit harder dan het aantal openbare laadpunten. In de toekomst zou het dus voor kunnen komen dat er niet genoeg openbare laadpunten beschikbaar zijn voor iedereen die de overstap naar elektrisch rijden heeft gemaakt. Bovendien staan de laadpalen nu nog erg verspreid door het hele land waardoor men soms een stukje moet rijden naar een openbaar laadpunt.

Voordelen van een laadpaal thuis

Met een laadpaal thuis heb je geen last van de mogelijke tekorten in het aantal openbare laadpunten. Dan heb je namelijk een laadpaal op je eigen oprit staan en kun je gebruik maken van de laadpaal wanneer je maar wil. Daarnaast is het kostentechnisch ook een stuk interessanter om te laden aan een eigen laadpaal omdat thuisladen een stuk goedkoper is dan openbaar laden.

Kosten laadpaal thuis

Als je een laadpaal thuis wil zijn er een aantal kosten om rekening mee te houden. Zo moet de laadpaal bijvoorbeeld worden aangeschaft. Kosten laadpaal thuis? Dat is afhankelijk van het merk en type lader. Welke type lader het meest geschikt is hangt af van hoe je de laadpaal wil gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een laadpaal die erg betrouwbaar is? Ga dan voor een Alfen laadpaal. Dit bedrijf van Nederlandse bodem maakt gebruik van componenten van A-kwaliteit tijdens de productie van de laadpaal. Hiermee ben je altijd verzekerd van een kwalitatief hoogstaand laadpunt. 

Uit de krant