Afbeelding

Welke vaardigheden zoeken werkgevers in een cv?

Advertorial

Om een potentiële werkgever ervan te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent, is een cv opstellen waarin je schrijft over je jezelf, je werkervaring en je opleiding een must. Daarnaast zijn ook je vaardigheden, zowel de persoonlijke als je technische, een essentiële graadmeter voor werkgevers. Zij zoeken bepaalde skills in een cv waaruit ze een inschatting kunnen maken of jij voldoet aan de vacature-eisen. Als je wilt weten hoe je je vaardigheden op een goede manier kunt vermelden op een cv, dan is het handig om een cv voorbeeld door te nemen en als leidraad te gebruiken bij het schrijven van je cv.

Technische en persoonlijke vaardigheden

Recruiters zijn niet alleen op zoek naar zogenaamde hard skills, de vaak technische kennis en expertise die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je kunt hier denken aan behaalde certificaten of kennis van bepaalde software. Ook soft skills zijn een belangrijk onderdeel van je cv. Deze bepalen namelijk wat voor persoon je bent en of je bij de organisatie past. Het is juist de kunst om een goede balans tussen deze twee skills toe te voegen aan je cv.

Soft skills op je cv

Werkgevers zijn op zoek naar mensen die flexibel zijn, creatief of beschikken over een sterk teamgevoel. Dit zijn een drietal soft skills die vaak terugkomen in vacatureteksten. Natuurlijk zijn er nog veel meer soft skills die specifiek op jou van toepassing kunnen zijn en waardoor je jezelf kunt onderscheiden van de rest.

Een van de belangrijkste skills zijn communicatieve vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan opbouwende kritiek kunnen geven en zelf ook openstaan voor feedback. Krachtige vaardigheden die graag gezien worden door recruiters. En zo zijn er nog veel meer soft skills waarnaar gezocht wordt in de ideale kandidaat: een probleemoplossend vermogen, een goede timekeeper zijn, pro activiteit en kritisch inzicht.

Hard skills op je cv

Naast de soft skills is het afhankelijk van de functie welke hard skills belangrijk zijn. Deze vaardigheden zijn tastbaar of kun je meten. Meestal gaan hard skills over vakinhoudelijke kennis. Bijvoorbeeld zaken die je tijdens een workshop hebt geleerd of kennis die je hebt opgedaan vanuit je opleiding. Een aantal voorbeelden van hard skills:

        .        Talenkennis
        .        Heftruckcertificaat
        .        Kennis van bepaalde software
        .        Marketing vaardigheden

Welke vaardigheden zet je op je cv?

Voordat je aan de slag gaat met lange lijstjes met hard en soft skills moet je eerst de vacature goed doorlezen. De perfecte kandidaat bestaat niet en dus zul je niet over alle gevraagde vaardigheden beschikken. Ook dat is geen probleem: benoem drie vaardigheden uit elke categorie en vermeld dat je wilt werken aan andere vaardigheden die je nog niet helemaal onder knie hebt. Ook is het slim om bewijzen te noemen van deze vaardigheden. Dit kun je doen in je motivatiebrief of tijdens het gesprek.

Een goed cv bestaat niet alleen uit hard of soft skills. Pas voor elke vacature deze vaardigheden aan en zorg dat er een mooie balans is tussen deze twee soorten vaardigheden.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief