Afbeelding

Rollator kopen? Lees eerst deze tips

Advertorial

Een rollator is voor veel ouderen een onmisbaar middel om in beweging te blijven. Ook voor mensen die niet meer goed te been zijn, biedt een rollator een goede oplossing voor kleine afstanden. Natuurlijk koop je een rollator in een professionele zorgwinkel, maar waar let je eigenlijk op bij de aanschaf? We geven je graag tips voor de beste rollator.

Wat voor soorten rollators zijn er?
Het is vooral erg belangrijk dat je het juiste type rollator koopt. Koop je het verkeerde type, dan kan dit het comfort en de werkzaamheid van de rollator zeer beperken. Wat voor verschillende types rollators zijn er op de markt? Je kunt kiezen tussen een lichtgewichtrollator, standaardrollator, binnenrollator of driewielrollator. We lichten elk soort rollator apart van elkaar toe.

Lichtgewichtrollators
De naam zegt het al, een lichtgewichtrollator is licht van gewicht en daarmee makkelijk te dragen. Dit type rollator is heel geschikt als je vaak op reis gaat of met de auto. De rollator kan gemakkelijk opgetild worden en in de achterbak geplaatst worden. Daarnaast voel je het ook tijdens het lopen, de rollator verplaatst soepel en lichtjes. Je hoeft niet hard te duwen om vooruit te komen. Wees niet bang, de lichtgewichtrollator is net zo sterk als de andere rollators. De meeste zijn zowel geschikt voor binnen als buiten. Wanneer je alleen ondersteuning wilt bij het lopen, is dit type ideaal. Heb je ook evenwichtsproblemen? Dan is een standaardrollator een betere keuze.

Standaardrollators
De standaardrollator is multifunctioneel. Zowel voor het lopen als om er even op te zitten is de standaardrollator een top keuze. Dit type rollator wordt veel gekozen door mensen met evenwichts- of balansproblemen. De rollator is zwaarder en moeilijker op te tillen. Voor het reizen wordt eerder voor een lichtgewichtrollator gekozen, omdat deze makkelijker in de auto of bus te tillen is. Een standaardrollator is verkrijgbaar voor alle gewichten, tot 317 kg. De rollator is zeer sterk en daardoor extra ondersteunend. Ook deze is geschikt voor binnen en buiten.

Binnenrollators
Een binnenrollator is speciaal gemaakt voor binnenshuis. De binnenrollator is compact en daardoor gemakkelijk naar alle ruimtes in het huis mee te nemen, zo ook de kleinere kamers zoals de wc. De wieltjes zijn afgestemd op vloeren en tapijten. Met de extra dunne wielen kom je gemakkelijk vooruit en is er minder rolweerstand. Een binnenrollator buiten gebruiken kan helaas niet, dat is zeer gevaarlijk omdat het design en de wielen er niet voor gemaakt zijn.

Driewielrollators
Een driewielrollator heeft een heel groot voordeel. Je kunt er onwijs flexibel mee bewegen. Door de drie wielen kun je goed draaien en keren met de rollator. Driewielrollators zijn licht in gewicht wat voor nog meer soepele bewegingen zorgt. Let op, een driewielrollator is gemaakt voor binnenshuis, zodat je gemakkelijk kunt draaien en tussen smalle ruimtes door kunt. Buitenshuis is een driewielrollator niet aan te raden. Daar biedt de rollator te weinig ondersteuning en stabiliteit, waardoor het gevaarlijk wordt.

Goed afstellen
Eenmaal een rollator gekocht, vergeet deze dan niet naar de goede hoogte te verstellen. Je kunt het beste kiezen voor een speciaalzaak die dit gelijk voor je regelt. Ook wanneer je een rollator online bestelt, kan er soms een chauffeur komen die de rollator voor je afstelt. Rollators zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar. De maten worden meestal aangeduid met een S, M of L om aan te geven voor welke lengte en welk gewicht het geschikt is.

Rollator kopen?
Wil je zelf een rollator kopen? Let dan dus goed op welke maat rollator je koopt. Kun je deze niet zelf afstellen? Kijk dan naar een speciaalzaak die dit voor jou kan doen. Maak niet zomaar de keuze voor een lichtgewichtrollator of een standaardrollator, kijk altijd eerst welk type goed bij jou past. Er wacht altijd een perfecte rollator op je.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief