Afbeelding
Partnerbijdrage

Dit zijn de vijf hoogtepunten van het Rijksmuseum

Advertorial

Het Rijksmuseum is natuurlijk één van de bekendste musea van Nederland. Met een huurauto Amsterdam kun je als inwoner van Diemen ook dit museum in onze hoofdstad bezoeken. Goedkoop auto huren wil je hierbij natuurlijk wel doen, wat je kunt doen met behulp van de site www.easyterra.nl. Nadat je dit gedaan hebt kun je dus beginnen aan je tocht naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit museum biedt onderdak aan veel historische artikelen die het verhaal van de hoofdstad vertellen. De vijf hoogtepunten die in dit artikel worden genoemd mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan het Rijksmuseum.

De Nachtwacht
Uiteraard moet je beslist de Nachtwacht bekijken als je in het Rijksmuseum bent. Dit is het bekendste en direct ook het grootste schilderij van Rembrandt, wat hij gemaakt heeft in opdracht van een schutterscompagnie. Rembrandt was de eerste schilder die een groesportret op een levendige wijze schilderde. Hij schilderde de Nachtwacht in 1642, maar in 1975 werd het fors bijgesneden om het schilderij in het stadhuis op te kunnen hangen. Bovendien is het schilderij twee keer aangevallen door vandalen.

Standbeeld van Cuypers
Het Rijksmuseum heropende de deuren na een renovatie in 2013, maar de eerste opening vond plaats in 1885. Het ontwerp werd destijds flink bekritiseerd. Men vond het ontwerp van architect Pierre Cuypers namelijk niet Nederlands genoeg, het leek juist te veel op de stijl van de Renaissance en Gotiek. 130 jaar later staat het gebouw toch nog steeds. Ook Cuypers kun je vinden op het Rijksmuseum, namelijk in de vorm van een stenen beeld.

Het Melkmeisje
Een ander grote Nederlandse schilder waar je schilderijen van kunt vinden in het Rijksmuseum is Johannes Vermeer. In 1660 schilderde hij het Melkmeisje, wat uiteindelijk zijn bekendste werk zou zijn. In dit schilderij toont Vermeer een dienstmeisje dat melk schenkt en hier volledig in opgaat. Alles staat stil, behalve de straal melk. Dit heeft Vermeer namelijk echt tot leven laten komen, maar vergis je niet: het is wel degelijk verf en dus niet echt melk dat je kunt drinken.

De Slag bij Waterloo
De Slag bij Waterloo is een enorm schilderij, de Nachtwacht past er zelfs meer dan drie keer in. Toch zal dit werk van Jan Willem Pieneman niet alleen de aandacht trekken door het formaat, maar ook door hoe realistisch een onwerkelijke gebeurtenis weergegeven is door de schilder. De Slag bij Waterloo was natuurlijk een enorme strijd, maar alsnog koos de schilder Pieneman ervoor om de soldaten er ontspannen uit te laten zien.

De Cuypersbibliotheek
De oudste en grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland, dat is de Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum. Deze ruimte is inmiddels volledig teruggebracht naar de originele staat, wat gedaan is tijdens de renovatie van het museum. Je mond zal zeker even openvallen als je de bibliotheek binnenloopt, met name de leeszaal is indrukwekkend. Iedereen kan zich hier verdiepen in alle boeken die het Rijksmuseum bezit, dus ook jij als bezoeker mag dit doen. Ook kun je ervoor kiezen om dit te doen met een iPad.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief