Afbeelding
Partnerbijdrage

Dit zijn de grootste energievreters in jouw huis

Advertorial

Als we de economen mogen geloven is het wachten op een economische crisis. In dat geval is het verstandig om nu alvast eens te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je vaste lasten zo laag mogelijk blijven. Dat kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen, maar een hele makkelijke manier om te besparen op zowel je kosten als je energieverbruik, is door te kijken welke apparaten de meeste energie verbruiken, oftewel; wat zijn de grootste energievreters in jouw huis?

Een oude koelkast of vriezer

Vooral wanneer je een stokoude koelkast of vriezer hebt staan kan het energieverbruik flink oplopen. Ga je het verbruik van energie vergelijken met dat van een nieuwe en bovendien zuinige A+++ label variant dan sla je helemaal stijl achterover. Zo verbruikt de vijftien jaar oude koel-vriescombinatie die je ooit uit je ouderlijk huis hebt meegenomen toen je op jezelf ging, ongeveer 380 kWh per jaar, dat is zo’n 90 euro per jaar. Terwijl een zuinige koel-vriescombinatie maar op 160 kWh uitkomt, wat ongeveer 40 euro is. Dat scheelt toch wel flink op jaarbasis.

Gigantisch televisiescherm

Wanneer het over stroomverbruik gaat dan geldt voor de televisie; hoe groter het scherm, hoe hoger de energierekening. Een televisie met een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh per jaar aan stroom, dat is meer dan 100 euro per jaar, terwijl een kleinere led-televisie jaarlijks maar 155 kWh verbruikt en daarmee ongeveer 35 euro kost. Daarnaast gaat je stroomverbruik omhoog wanneer je echt haarscherp beeld hebt door een extreem hoge resolutie. Helemaal wanneer je meerdere televisies in huis hebt met daaraan ook nog allerlei andere apparatuur gekoppeld, kan dat flink in de papieren lopen. Wanneer het tijd is om een nieuwe televisie aan te schaffen is het dus slim om niet te kiezen voor de allergrootste joekel, maar toch voor het iets kleinere model. Check dan gelijk even het energielabel.

Verkoelende airco

De laatste jaren is het elke zomer wel raak; een hittegolf. We zweten met zijn allen wat af en klagen vooral veel over de warmte. Dan is het natuurlijk ideaal als je je huis lekker kunt afkoelen met een airconditioning. Hoe lekker en verfrissend het ook is, zo’n airco kan best wel wat nuon energie kosten. Hoeveel dat precies is hangt af van het model en energielabel van je airco en natuurlijk hoeveel je hem gebruikt, maar gemiddeld moet je denken aan een verbruik van 160 tot 430 kWh, wat gelijk staat aan zo’n 35 tot 95 euro aan stroom. Wil je het toch graag iets koeler maken in je huis, maar gaat het aansluiten van een energie slurpende airco je iets te ver, dan is een ventilator een zuinigere keuze. Deze verbruikt een stuk minder, namelijk 15 kWh aan stroom per jaar, dan ben je voor een paar euro toch lekker opgefrist. 

Een schone vaat

Bij de meeste huishoudens in Nederland wordt er geen ruzie meer gemaakt over wiens beurt het is om de afwas te doen. Bijna overal neemt de vaatwasser dit vervelende klusje van ons over. Hartstikke handig natuurlijk, maar het kost wel behoorlijk wat energie. Per jaar ben je al snel 50 euro kwijt want hij verbruikt ongeveer zo’n 240 kWh. Om zo zuinig mogelijk gebruik te maken van dit fijne apparaat doe je er goed aan om hem alleen aan te zetten wanneer hij vol zit en dus geen halve afwasjes te draaien. Ook zit er op de meeste vaatwassers een eco-knop waarmee je minder energie verbruikt. Zorg er daarnaast voor dat de vaatwasser optimaal werkt door hem goed schoon te houden, met name het filter. Daarmee voorkom je dat je hem opnieuw aan moet zetten omdat de vaat niet goed schoon is.

Uit de krant