Afbeelding
Partnerbijdrage

Het belang van een VCA-cursus

Advertorial

VCA, je hebt er ongetwijfeld weleens iets over gehoord. Deze afkorting staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. VCA heeft als doel om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Om aan te tonen dat de medewerkers van jouw bedrijf zich bewust zijn van gevaren op de werkvloer, dienen zij het bijbehorende certificaat te behalen. Binnen sommige bedrijven is dit verplicht, maar dit geldt nog lang niet overal. De enige manier om het certificaat te bemachtigen, is door een VCA cursus te volgen. Zie je het belang van deze cursus niet in? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Zonder VCA kun je opdrachtgevers mislopen
Als ondernemer wil je zoveel mogelijk opdrachtgevers binnenslepen. Hoe meer opdrachtgevers je hebt, des te meer geld er in het laatje komt. Staat VCA binnen jouw bedrijf niet hoog in het vaandel? Kijk er dan niet raar voor op als opdrachtgevers niet willen samenwerken. Zonder een VCA certificaat kun je namelijk niet aantonen dat je voldoet aan de regels uit de Arbowet. We zien dan ook steeds vaker dat opdrachtgevers een VCA certificaat als voorwaarde stellen om opdrachten aan te nemen. Reden genoeg om hier binnen jouw bedrijf ook mee aan de slag te gaan.

Veiligheid voor jouw personeel
Een VCA is niet alleen belangrijk voor het voortbestaan van jouw onderneming. Het is namelijk ook van belang voor jouw personeel. Heeft jouw personeel een cursus gevolgd en het bijbehorende certificaat behaald? Dan weet je dat zij op de hoogte zijn van de benodigde kennis om veilig te kunnen werken in de betreffende industrie of branche. Hierdoor loopt jouw personeel minder risico op de werkvloer en bovendien weten zij hoe ze gezond moeten werken. Ook kunnen ze ingrijpen wanneer anderen mogelijk gevaar lopen.

Een VCA op maat
Een VCA is niet verplicht, maar zoals je hierboven kon lezen is het wel belangrijk. Wil je problemen op de werkvloer voorkomen? Zorg er dan voor dat jouw personeel een VCA certificaat bezit. Zodoende weten zij namelijk hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. Heb je veel buitenlandse medewerkers in dienst? Laat hen dan ook een VCA cursus volgen. Deze cursussen zijn tegenwoordig in verschillende talen te volgen, zoals een VCA cursus Pools. Voor ieder bedrijf en voor iedere medewerker is er dus wel een geschikte cursus te vinden.

Uit de krant