Afbeelding
Foto: Provincie Noord-Holland

Eerste kalfjes voor waterbuffels Diemerscheg

Natuur en Milieu

DIEMEN Binnen de kudde waterbuffels die dit voorjaar zijn uitgezet in de Diemerscheg zijn kalfjes geboren. Volgens de provincie Noord-Holland gaat het in ieder geval om twee kalfjes en hoogstwaarschijnlijk zelfs drie. 

Een kudde van 8 volwassen dieren leeft sinds dit voorjaar in het nieuwe natuurgebied Waterlandtak-West, een onderdeel van het project Natuurontwikkeling Diemerscheg. Dit is een groene verbindingszone ten oosten van Amsterdam, verspreid over Diemen, Weesp en Muiden. Met deze nieuwe natuur compenseert de overheid de verbreding van de rijkswegen A1/A6. Het beheer is in handen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. 

De kudde waterbuffels wordt beheerd door Wouter Slors. Hij ontdekte de kalfjes dan ook als eerste: ‘Ongeveer een maand geleden zonderde de eerste buffel zich af om te kalven. Ongeveer 2 weken is ze ‘kwijt’ geweest. Terwijl de kudde vooral aan de Maxis kant zat, bleek zij in de hoek bij Muiden te zitten. Na die 2 weken sloot zij zich weer bij de kudde aan, met kalf’. Kort daarna is er op vergelijkbare wijze nog een kalfje geboren. Het zijn de eerste waterbuffelkalfjes in de Waterlandtak-West.

Hij denkt dat er nog een derde kalfjes is, al heeft hij dat nog niet met zijn eigen ogen gezien. De begroeiing is in deze tijd van het jaar op het hoogtepunt, waardoor het lastiger is om alle waterbuffels meteen te vinden. Overdag verblijven ze vaak in de schaduw van het bos. Slors: ‘Om de bewegingen van de dieren te volgen en omdat er ook in de nacht en schemering bewogen wordt, hebben we op initiatief van vrijwilliger Jan Portengen bij de tunnel onder de weg door een rulle plek gemaakt. Hier harken we de pootafdrukken steeds weg, om de beweging van de kudde te volgen. Vorige week zagen we aan de oostkant van de tunnel afdrukken van een waterbuffel. En een dag later wederom, maar nu van een volwassen buffel met ernaast kleine hoefjes, richting westkant. Een derde kalf ligt dus voor de hand, alhoewel we het nog niet met onze eigen ogen hebben kunnen zien.”

Uit de krant