Een deel van groep.
Een deel van groep. Foto: Trudy Kroese

Deelnemers groepslessen Basic-Fit moeten elders sporten

Mensen

DIEMEN - Een groep van ongeveer 150 leden van Basic-Fit in Diemen heeft te horen gekregen dat de groepslessen op 2 december definitief vervallen.

De ongeveer 150 leden, veel vrouwen en enkele mannen van wie de meesten in Diemen wonen, volgen al jarenlang groepslessen bij Basic-Fit aan de Willem de Zwijgerlaan 2 in Diemen. 

Twee weken geleden, op 14 november, ontvingen de leden een e-mail van Basic-Fit waarin werd aangegeven dat de zaal waar de groepslessen worden gegeven in december verbouwd wordt tot een extra fitnessruimte.

Laura Gontha, een van de deelnemers aan de groepslessen: “De groepslessen op de maandagen, woensdagen en vrijdagen worden al jarenlang drukbezocht. Er wordt lesgegeven in bodyshape, pump, zumba, pilates, dance en yoga. De deelnemers aan de groepslessen variëren in leeftijden van twintig tot tachtig jaar. Op de locatie aan de Willem de Zwijgerlaan 2 is er best een aanzienlijk aantal leden dat al tien, twintig en soms al dertig jaar lid is. In de jaren negentig werd sportschool Shapri op de Muiderstraatweg overgenomen door Clubsportive, daarna volgde een overname door TrainMore en sinds 2017 is Basic-Fit de eigenaar van de club. De groep die deelneemt aan de groepslessen in de vestiging aan Willem de Zwijgerlaan is zeer hecht omdat ze allemaal hetzelfde ervaren: een enorme groepsdynamiek die onder andere te danken is aan de fantastische instructeurs die er lesgeven. Iedereen die zich aansluit voelt zich welkom, ongeacht leeftijd of afkomst. Men komt er met hetzelfde doel: bewegen, fit willen blijven en soms gewoon voor een sociaal praatje op een locatie die goed te bereiken is en veilig voelt. Dit maakt de sportclub echt uniek.”

Rouwproces

De leden zijn enorm in shock door het bericht. “We hebben tot in oktober naar wat wij dachten constructieve gesprekken gevoerd met Basic-Fit over de continuïteit en zelfs het uitbreiden van het lesrooster. Dat nu abrupt de stekker eruit wordt getrokken lijkt op een dubbele agenda en we voelen ons ontredderd. De emoties en het verdriet waren de afgelopen twee weken heel erg merkbaar op de club. We kunnen het haast niet geloven. Het is gewoon een rouwproces; het einde van een tijdperk”, aldus Anita Winchester.
De zoon van Marek Zakrewski vertelde: “Mijn vader is tachtig jaar. Al tien jaar bezoekt hij de club en hij kijkt er elke dag naar uit. Hij is nu helemaal van slag nu dit in één klap gestopt is.”

“We voelen ons in de kou gezet door Basic-Fit. Diemen is onze thuishaven en we blijven het allerliefst in Diemen met de groep en de instructeurs”, aldus Joan van den Bos, al lid van de club sinds 2002.

Doorstart

Ondertussen is er een groep van de leden geformeerd die alle mogelijkheden onderzoekt om een doorstart te maken. Zij hebben gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente, onder wie wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken. De leden blijven positief en steken er enorm veel energie in om een doorstart op korte termijn te realiseren.

Basic-Fit reageerde in een e-mail op een klacht van een van de leden. In die e-mail aan het lid van Basic-Fit werd aangegeven dat Club Diemen aan de Willem de Zwijgerlaan 2 hard toe is aan een update. “Bij een verbouwing wordt altijd gekeken naar de indeling en worden er keuzes gemaakt om ervoor te zorgen dat we zo veel mogelijk leden blij en tevreden maken met de vernieuwingen. We proberen altijd tegemoet te komen aan de behoefte die er is onder de leden. Tegenwoordig komt het overgrote deel van de leden om te fitnessen. Daarom is het voor deze locatie belangrijk om de fitnessvloer uit te breiden, omdat die behoefte heel groot is. Helaas betekent dat in deze situatie wel dat de groepsleszaal verloren gaat en we afscheid moeten nemen van de live groepslessen. Wij zijn ons ervan bewust dat dit voor een groep leden een enorme teleurstelling is en dit betreuren wij zeer.”

Faciliteren

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: “De gemeente betreurt de bedrijfsmatige beslissingen van Basic-Fit, maar heeft hier helaas geen zeggenschap over. Het heeft gevolgen voor een aanzienlijke groep mensen die mogelijk minder gaan bewegen en elkaar minder zullen ontmoeten door het wegvallen van dit aanbod. Het is bemoedigend om te zien dat leden van deze groep zelf het voortouw nemen om op een andere wijze door te gaan. Een dergelijk initiatief ondersteunen we als gemeente graag, bijvoorbeeld als we het kunnen faciliteren in onze gemeentelijke sportfaciliteiten. Hierover voeren we al gesprekken.”

Uit de krant