Arthur Sidney Jones.
Arthur Sidney Jones. Foto: HKD

Monument voor omgekomen bemanning Wellington HE 154 wordt maandag onthuld

Mensen

DIEMEN - Bij Fort Diemerdam wordt op maandag 12 juni om 14.00 uur het monument voor de omgekomen bemanning van het vliegtuig Wellington HE 154 onthuld. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Historische Kring Diemen (HKD) en Comité Diemen ‘40-’45.

De Historische Kring Diemen heeft onderzoek verricht en gepubliceerd over de heldendaden in de Tweede Wereldoorlog van de Australisch/Britse bemanning van een Royal Australian Air Force Wellington Mark X bommenwerper.
“Het vliegtuig (gecodeerd HE 154) maakte deel uit van het RAAF 466 Squadron en een sectie van de No. 4 Group van het Britse Royal Air Force Bomber Command. Op 11 juni 1943 werd de RAAF Wellington samen met een groep van 783 geallieerde bommenwerpers ‘s nachts uitgezonden voor een bombardement op de Duitse stad Düsseldorf. Op de terugvlucht naar Leconfield Airbase in het Verenigd Koninkrijk werd de HE 154 neergeschoten door Duits luchtafweergeschut nabij Diemen. De bemanning had slechts enkele minuten om te besluiten het brandende vliegtuig te verlaten met behulp van hun parachutes, of een noodlanding te maken op het nabijgelegen IJsselmeer. Al te beschadigd stortte de bommenwerper neer in een weiland in Overdiemen. Helaas kostte de missie het leven aan alle vijf de bemanningsleden. Uit onderzoek in Nederland weten we nu dat deze moedige actie in de nacht van 12 juni 1943 voorkwam dat het brandende vliegtuig in bewoond gebied neerstortte en zo het leven redde van vele Nederlanders die in Diemen en Amsterdam woonden”, aldus de HKD.

De namen van Crew 49 zijn. F/Sgt. Fletcher William Randall Green, (RAAF 408829), piloot, geboren op 9 augustus 1919 in Numurkah, Victoria, Australië, 23 jaar, F/Sgt. Kenneth Edwin Fletcher, (RAAF 414782), navigator, geboren op 16 mei 1922 in Brisbane, Queensland, Australië, 21 jaar, F/Sgt. John Francis Mell, (RAAF 413631), boordschutter, geboren op 19 juni 1916, in Goodiwindi, Queensland, Australië, 26 jaar, F/Sgt. Edward David Milliken, (RAAF 420233), draadloze radio-operator/boordschutter, geboren op 22 september 1921 in Punchbowl (nabij Sydney), New South Wales, Australië, 21 jaar en sergeant Arthur Sidney Jones, (RAF 1388330), bommenrichter/staartschutter, geboren op 11 augustus 1920 in Bethnal Green, Londen, Verenigd Koninkrijk, 22 jaar. Na een jarenlange zoektocht is het de Historische Kring Diemen eindelijk gelukt om familie te vinden van het enige Britse bemanningslid Arthur Sidney Jones. Hij is een van de vijf omgekomen bemanningsleden van Wellington HE 154. “Van de Australische bemanningsleden hebben wij de afgelopen jaren al familie of nabestaanden gevonden. Een paar weken geleden hebben wij via een contactpersoon in Engeland gegevens gekregen van nabestaanden van Arthur Sidney Jones. Wij hebben via Facebook en e-mail contact gezocht. Met het vinden van familie van deze ‘Sid’ hebben wij familie van alle vijf de helden gevonden. Tijdens de onthulling van de herdenkingsplaquette zullen ook familieleden van Sid aanwezig zijn”, aldus de Historische Kring Diemen.

De Historische Kring Diemen is verheugd met de grote steun van vertegenwoordigers van de Australische en Britse ambassades, de Royal Air Force Association Amsterdam Branch, het college van B en W van Diemen, Comité Diemen ‘40-’45, Stadsherstel Amsterdam en NV Puur Producties en verschillende andere organisaties en vrijwilligers. 

Leerlingen van groep 8 van basisschool OBS Het Atelier in Diemen-Zuid adopteren het monument ter nagedachtenis aan de Australische en Britse oorlogshelden. 

“We zijn trots te kunnen melden dat onder de genodigden ook familieleden van het Australische bemanningslid Fletcher Green en het Engelse bemanningslid Arthur Sidney Jones aanwezig zullen zijn. Er zal van de ceremonie een video-livestream worden gemaakt. Deze zal ongeveer 15 minuten voor aanvang ‘live’ worden gezet en is wereldwijd te bekijken via www.livestreamservice.nl/ceremoniehe154”, aldus de HKD.

Voor meer informatie zie he154.historischekringdiemen.nl/en.

Uit de krant