Afbeelding

Diemen-Noord is al 25 jaar geliefde woonwijk

Algemeen

DIEMEN - 1 september was het 25 jaar geleden dat de eerste bewoners van Diemen-Noord de sleutels van hun woning kregen. Het betrof Guus Setz en zijn gezin. Setz was op 1 september 1989 groepscommandant van de Rijkspolitie in Diemen. De sleutels werden aan hen overhandigd door PvdA-wethouder Guus Blok.

In de jaren 60 van de vorige eeuw waren er plannen om op de plek van de huidige woonwijk Diemen-Noord en omgeving een industriegebied te ontwikkelen.

Midden jaren 70 nam het gemeentebestuur het besluit dat er in Diemen-Noord geen industriegebied zou worden ontwikkeld. Vanaf dat moment werden plannen gemaakt om in Diemen-Noord een nieuwbouwwijk te bouwen. Steven Dijk was als PvdA-raadslid en later wethouder nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wijk. "Het toenmalige college van B en W wilde in Diemen-Noord woningen met erfpacht en sociale woningbouw. Dat bleek voor beleggers echter niet interessant", blikt hij terug. 

Het gemeentebestuur besloot na lang wikken en wegen de eis voor woningen met erfpacht te laten vallen en sloot een overeenkomst met Sociaal Fonds Bouwnijverheid en Verwelius om een nieuwbouwwijk in Diemen-Noord te bouwen. Het betrof de eerste fase van zo'n 1000 woningen waarvan 50 procent koopwoningen en 50 procent huurwoningen. Van die huurwoningen ging het om 30 procent sociale huurwoningen.

Lees verder in het DiemerNieuws

Uit de krant