Het aanhoudende protest heeft zin gehad, zegt de gemeente
Het aanhoudende protest heeft zin gehad, zegt de gemeente Foto: Trudy Kroese

B en W Diemen: 'Verstandig dat Vattenfall de tijd neemt'

Natuur en Milieu

DIEMEN - Het college van B en W Diemen laat weten 'heel blij' te zijn met het besluit van Vattenfall om in gesprek te gaan met het Rijk en andere stakeholders over de inzet van biomassa in de energietransitie. 

"Het college vindt het verstandig dat Vattenfall hier ook ruim de tijd voor neemt en de bouwplannen voor de biomassacentrale voorlopig in de ijskast zet om te voorkomen dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Dit is winst voor iedereen die zich in de afgelopen periode heeft verzet tegen de plannen", zo valt in een zojuist verschenen persbericht te lezen. 

Voortschrijdend inzicht 
Het college van Diemen deed vorige week in een brief aan de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer de oproep om de bouw van de biomassacentrale alsnog tegen te houden en de kritiek, zorgen en het gebrek aan draagvlak bij wetenschappers, natuur- en milieuorganisaties, gemeenteraad en bewonersorganisaties serieus te nemen. De Diemense oproep kwam op het moment dat bij meerdere partijen en ook in het kabinet sprake is van voortschrijdend inzicht en verschuivende standpunten ten aanzien van biomassa.

Hartenkreet
"We hebben gemerkt dat onze hartenkreet van vorige week effect heeft en dat Vattenfall nu zelf het initiatief neemt om de dialoog aan te gaan. Hiermee toont het bedrijf zich gevoelig voor de signalen in de samenleving en dat is een goede eerste stap. Het is vanzelfsprekend dat Vattenfall in gesprek gaat met het Rijk over de rol van houtige biomassa en mogelijke alternatieven in het klimaatakkoord. Uiteraard gaat ook het college graag in gesprek."

Uit de krant