Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Veroordelingen voor liquidatiepoging in Diemen-Noord blijven in stand

Algemeen

DIEMEN - De veroordeling van vier verdachten wegens hun betrokkenheid bij een liquidatiepoging in 2015 in Diemen-Noord blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

De strafzaken tegen de vier verdachten komen voort uit het opsporingsonderzoek dat bekend staat onder de naam ‘Tandem’. Het draait in deze zaak onder meer om een poging tot liquidatie in Diemen-Noord op 5 november 2015. Op die dag vond op klaarlichte dag midden in een woonwijk een schietpartij plaats. Daarbij werd een man door twee schutters onder vuur genomen. In korte tijd werd 34 maal geschoten waarbij het slachtoffer meerdere malen werd geraakt. Hij overleefde de schietpartij. Het gerechtshof veroordeelde de vier verdachten wegens hun betrokkenheid en rol bij de poging tot moord en een aantal andere strafbare feiten en legde gevangenisstraffen op van 20 jaar (twee maal), 18 en 13,5 jaar. De verdachten stelden beroep in cassatie in.

Cassatieklachten
De advocaten van de verdachten vroegen de Hoge Raad de uitspraken van het hof te vernietigen. Er is onder meer geklaagd over het door het hof afgewezen verzoek om getuigen te horen en over het bewijs voor verschillende strafbare feiten.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad heeft de cassatieberoepen verworpen. De Hoge Raad heeft de cassatieklachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat de cassatieberoepen ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.

Uit de krant