Afbeelding
Foto: ADRIANNAELKPHOTOGRAPHY
Partnerbijdrage

Gebruik je vaak op openbare wifi? Zo doe je het veilig

Algemeen

Bijna alle Nederlanders zijn dagelijks online. Zeker in de Randstad, waar tal van openbare wifi-netwerken beschikbaar zijn, is iedereen haast altijd online. Maar of je nou in de trein zit, in een restaurant of op een andere openbare plek met wifi, je moet je altijd bewust zijn van de risico’s van zo’n openbaar netwerk.


In de Randstad kun je op allerlei plekken internetten zonder dat je gebruik hoeft te maken van je eigen databundel. Internetten via wifi in de trein of tram, in een restaurant of op een van de plekken waar de Amsterdamse gemeente het nieuwe netwerk Publicroam beschikbaar maakt. Iedere Diemenaar heeft vast weleens van een van deze opties gebruikgemaakt. Het is natuurlijk ook erg handig als je bijvoorbeeld in een trein of restaurant even iets wil opzoeken en niet je databundel wil opmaken.


Gevaren van openbare wifi: hoe bescherm je je ertegen?
Maar lang niet iedereen is zich bewust van de gevaren van openbare netwerken en hoe iemand zich daartegen kan beschermen. Op openbare wifi proberen hackers namelijk regelmatig persoonlijke gegevens van andere gebruikers te pakken te krijgen. Ze proberen bijvoorbeeld inloggegevens, wachtwoorden of e-mails te onderscheppen.
Om dat te voorkomen, kun je een VPN verbinding gebruiken (Virtual Private Network). Verbind je met internet via een VPN, dan kan een hacker niet zomaar je internetactiviteit uitlezen. Een VPN is een soort extra verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Alles wat je doet op internet verloopt via een externe server, die je zelf uitkiest. Zo’n server kan overal ter wereld staan: bijvoorbeeld in New York of Sydney, maar ook in Amsterdam.


Anoniemer internetten
Je internetverkeer wordt met een VPN overigens ook extra goed beveiligd, want al je data wordt versleuteld. Versleutelde data die van een virtuele locatie afkomstig is, is eigenlijk alles wat een hacker over je te weten kan komen als je een VPN gebruikt.


Doordat je met een VPN een privéverbinding opzet, ben je anoniemer op het internet. Naast dat je je werkelijke locatie verbergt en enkel je virtuele locatie uit te lezen is, wordt je IP-adres ook verborgen als je een VPN gebruikt. En dat IP-adres is eigenlijk een soort digitale vingerafdruk waarmee al je internetgebruik aan jou gekoppeld wordt.


Doordat het IP-adres aangepast wordt, kunnen andere internetgebruikers en websites niet zomaar herkennen wie je bent. Het enige wat anderen kunnen inzien zijn de gegevens van de VPN-server, die niet te herleiden zijn tot jou als gebruiker.


Uit de krant