Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Partner en jongste kind van vrouw uit Diemen ook besmet met Coronavirus

Algemeen

DIEMEN - De partner en het jongste kind van de vrouw uit Diemen die besmet is met het Coronavirus zijn ook besmet met het virus. Dit heeft het RIVM net bekend gemaakt.

De partner is ook in Lombardije geweest. 

Vannacht testten directe contacten van de patiënt in Diemen positief voor het nieuwe coronavirus. Doordat het contactonderzoek van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam meteen werd opgestart na het vinden van de eerste patiënt, werden deze nieuwe patiënten snel gevonden. Ook van deze nieuwe patiënten worden alle contacten nu in kaart gebracht.

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam benaderde gisteren contacten van de patiënt die in Diemen in thuisisolatie verblijft. Omdat sommige van deze contacten klachten hadden die kunnen duiden op COVID-19 werden zij in isolatie geplaatst en getest op aanwezigheid van het virus. Zij mochten het huis ondertussen dus niet verlaten. De partner en het jongste kind van de patiënt die in Diemen in thuisisolatie zit testten positief voor het virus. Ook zij verblijven nu in thuisisolatie. De resultaten van andere geteste contacten van deze patiënt waren allemaal negatief. Bij hen is het virus dus niet aangetoond. 

De komende 13 dagen moeten de contacten van de eerste patiënt hun gezondheid in gaten houden. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19 (koorts en luchtwegklachten), dan worden zij ook getest.

"COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten zij andere klachten melden die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden", aldus het RIVM.

Uit de krant