Het werk van de deelnemers.
Het werk van de deelnemers. Foto: Kunstzin Diemen

31 deelnemers doen mee aan Kunstprijs Diemen 2023

Cultureel

DIEMEN - Er doen 31 deelnemers mee aan de Kunstprijs Diemen 2023. De prijzen worden uitgereikt tijdens Kunst in Sport op zondagavond 4 juni in Theater de Omval.

De wedstrijd Kunstprijs Diemen wordt sinds 2002 georganiseerd. Aanvankelijk werd de wedstrijd georganiseerd door de gemeente Diemen. Sinds 2014 wordt de Kunstprijs Diemen in opdracht van de gemeente Diemen georganiseerd door Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldende kunstenaars in Diemen.

De voorzitter van Kunstzin Diemen Steven Dijk is tevreden met het aantal deelnemers. Dijk: “Er doen net als in 2022 dit jaar 31 deelnemers mee aan de Kunstprijs Diemen. Aan deze wedstrijd kan worden deelgenomen door Diemenaren en buitenstaanders die een band met Diemen hebben. Het is een leuke mix van zeer gedreven kunstenaars aan de ene kant en liefhebbers zoals ik er zelf ook één ben. Ik vind het heerlijk om af en toe een idee te verwezenlijken in een schilderij, maar ik heb ook nog gewoon werk en andere hobby’s.’’

Van de 31 deelnemers is iets meer dan de helft geen lid van Kunstzin Diemen, 15 van de 31 deelnemers zijn dat wel. Dijk: ‘’Dat vind ik aan de ene kant natuurlijk jammer, waarom zijn zij geen lid van onze vereniging? Aan de andere kant vind ik het een eer dat we Diemenaren aanspreken die vaak nog niet eerder hun werk aan een groot publiek hebben laten zien. Dankzij het DiemerNieuws krijgen ze een podium voor hun kunst en ook in het gemeentehuis zijn de ingezonden werken tot 8 juni te zien.’’

Tentoonstelling

Op donderdagavond 1 juni wordt de tentoonstelling in het gemeentehuis met het werk van de deelnemers om 19.00 uur feestelijk geopend met muziek en enkele toespraken. 

Ook het publiek heeft invloed op de verdeling van de prijzen. Naast een jury, bestaande uit wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur, de Amsterdamse beeldend kunstenaar Rik Lina en de voormalige directeur van Theater De Omval Michiel Hatenboer, is er ook dit jaar een publieksprijs. Via de website kunstprijsdiemen.nl zijn de 31 kunstwerken te bekijken en via kunstprijsdiemen@gmail.com kunnen de geïnteresseerde kunstliefhebbers hun stem uitbrengen.
De bekendmaking van de winnaars, zowel van de juryprijzen als van de publieksprijs, is op zondagavond 4 juni tijdens het gala Kunst in Sport in Theater de Omval. Zowel tijdens de opening van de tentoonstelling in het gemeentehuis op donderdag 1 juni om 19.00 uur als op zondagavond 4 juni tijdens Kunst in Sport in Theater de Omval (aanvang 20.00 uur) zijn de deelnemende kunstenaars en andere belangstellenden van harte welkom. Steven Dijk: “Hoe meer, hoe leuker.’’

Kunst in Sport ging in 2022 niet door vanwege de coronapandemie. De prijzen van de Kunstprijs Diemen 2022 werden in november 2022 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. De prijsuitreiking van de Kunstprijs Diemen 2021 vond plaats in Schuilkerk De Hoop. Kunstzin Diemen is blij dat de uitreiking van de Kunstprijs Diemen 2023 weer deel uitmaakt van het festival Kunst in Sport.

Prijsuitreiking in 2022 in het gemeentehuis.

Uit de krant