Kent Moussault.
Kent Moussault. Foto: Richard Wilson

Dirigent Kent Moussault doet mee aan competitie in Londen

Cultureel

DIEMEN - Kent Moussault, voormalig inwoner van Diemen, doet deze week mee aan de prestigieuze Donatella Flick Conducting Competition in Londen. Kent Moussault woonde lange tijd in Diemen.

De tweejaarlijkse competitie geeft talentvolle dirigenten onder de dertig jaar een podium. De winnaar krijgt de unieke kans om een jaar als assistent-dirigent bij het London Symphony Orchestra aan de slag te gaan. “Dat is een prachtige kans om de fijne kneepjes van het vak te leren”, vertelt Kent Moussault.

Met beide ouders werkzaam als musicus, werd muziek hem met de paplepel ingegoten. “Mijn hele jeugd was doordrenkt met muziek”, aldus Moussault. “Ik was er waarschijnlijk al mee bezig nog voordat ik mij überhaupt dingen kon herinneren.” 

Op kinderfoto’s van Moussault is hij als driejarige, met een stokje in zijn hand, al druk aan het ‘meedirigeren’ met de film Fantasia. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als kind speelde hij cello en zong hij in een koor, maar toen hij op zijn zestiende zijn eigen symfonie had geschreven en gedirigeerd was het wel duidelijk: hier lag zijn passie. “Bij het componeren en dirigeren van een stuk heb jij, tot in zekere mate, de regie in handen. Dat geeft een gevoel van vrijheid.”

Moussault won begin dit jaar de Call for Conductorscompetitie in Hongarije en krijgt veel lovende kritieken. Hij leidt een hectisch leven, maar bewaakt zijn rust ook goed. “Ik houd heel erg van sporten. In mijn vrije tijd probeer ik regelmatig hard te lopen zodat ik mijn hoofd een beetje leeg kan maken, want dirigeren is toch ook een vorm van topsport.”

Hoe hij zich op een belangrijke competitie voorbereidt, vindt hij lastig om uit te leggen. “Er komen veel aspecten bij kijken. Zo probeer ik mij heel goed in te lezen in het leven van de componist en probeer ik het stuk net zolang te oefenen totdat het echt in mijn lijf zit. Ik vind het belangrijk dat ik het op een bepaald moment loslaat. Zo ben ik er niet te gefixeerd op, want het is ook belangrijk om, zover het kan, zo ontspannen mogelijk te blijven.”

Naast het winnen van de competitie heeft Moussault ook nog een ander doel voor ogen. Hij is naast orkestdirigent ook mediacomponist: hij schrijft muziek voor films en games. “Ik hoop dat ik met mijn dirigeren, naast het klassieke repertoire, ook mediamuziek kan laten horen, zodat mensen van mijn leeftijd, twintigers en dertigers, ook weer terugkomen naar de concertzalen. Nu horen ze die muziek namelijk dagelijks, zonder zich te realiseren dat het eigenlijk orkestmuziek is.”

Uit de krant