Afbeelding
Foto: Pixabay

Gescheiden afval blijft gescheiden

Buurt / wijk

DIEMEN - Het afval dat in Diemen door inwoners wordt gescheiden, gaat rechtstreeks naar bedrijven die zorgen voor verdere recycling. Alleen restafval gaat naar AEB en wordt daar verbrand.

Bij AEB zou uit het restafval met een scheidingsinstallatie ook weer de bruikbare grondstoffen gehaald worden, maar volgens het Parool gebeurt dat veel minder dan verwacht. Reden zou zijn dat de installatie niet goed sorteert en dat er te weinig vraag is naar veel grondstoffen. 

Gewoon betaald
Wethouder Sikkes-van den Berg herkent dat laatste niet. "Door inwoners gescheiden afval als plastic en drankenkartons, papier en karton, kleding en glas gaan rechtstreeks naar gecontracteerde bedrijven om verder gerecycled te worden. Wij hebben geen signalen van de bedrijven gekregen dat er geen markt meer zou zijn voor de grondstoffen, we krijgen ook gewoon betaald voor onze grondstoffen."

GFT
Zo wordt in de Groene Energiefabriek van afvalinzamelaar Meerlanden het gft-afval 100% gerecycled tot vijf nuttige producten: groengas, CO2, warmte, compost en water.

Lees verder in de digitale editie

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief