De Muiderstraatweg is mooi opgeknapt, maar het viaduct zit vol graffiti.
De Muiderstraatweg is mooi opgeknapt, maar het viaduct zit vol graffiti. Foto: Google Streetview

Graffitikunstwerk onder spoorviaduct

Buurt / wijk

DIEMEN Onder het spoorviaduct aan de Muiderstraatweg komt een professioneel graffitikunstwerk. Hiervoor worden drie ontwerpen gemaakt, inwoners kunnen stemmen op hun favoriete ontwerp.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten. De Muiderstraatweg is, als onderdeel van de Oost-West As, mooi opgeknapt maar de entree via het viaduct zit vol met graffiti. Eigenaar Prorail verwijdert de graffiti alleen als het aanstootgevend is.

Wethouder Lex Scholten: "We ontvangen hier veel klachten over van bewoners en als gemeente vinden we het natuurlijk ook geen fraaie aanblik. We hebben dit al vaak aangekaart bij de eigenaar, ProRail. Ik ben daarom blij dat we nu, in overleg met Prorail, actie kunnen gaan ondernemen om de muren van het viaduct te verfraaien. Gelukkig gaat Prorail in de toekomst ook het geluidsscherm op het viaduct vervangen, zodat het hele viaduct dan weer de uitstraling en kwaliteit heeft die wij op de Oost-West As voor ogen hebben."

Bekladders ontmoedigen
Vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om plekken in de gemeente, vooral plekken met ontsierende graffiti, te verfraaien met kunstuitingen. Het idee is dat de aanwezigheid van professionele graffiti niet alleen bijdraagt aan een fraaie uitstraling van de omgeving en het gevoel van sociale veiligheid, maar ook de potentiële bekladders ontmoedigt.

”Komend jaar inventariseren we welke andere locaties in aanmerking zouden kunnen komen voor een kunstuiting. De ervaringen bij de uiting op het viaduct aan de Muiderstraatweg kunnen we daarin verwerken”, aldus Scholten.

Drie ontwerpen
Via Graffitinetwerk BV worden drie ontwerpen gemaakt. Vervolgens wordt inwoners van Diemen gevraagd hun stem uit te brengen. Via bestaande netwerken, zoals Stichting Welzijn Diemen en de jongerenraad, worden speciaal ook de jongeren benaderd.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief