Struikelstenen. Deze liggen in Hilversum.
Struikelstenen. Deze liggen in Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miché

Struikelstenenlegging en symposium

Buurt / wijk

DIEMEN - 'Wij zullen hen niet vergeten'. Met dit motto worden op vrijdag 4 oktober op drie plekken in Diemen struikelstenen gelegd. Op donderdag 3 oktober vindt er in de kerk De Ontmoeting een mini-symposium plaats.

Vrijdag 4 oktober worden vanaf 9.00 uur struikelstenen gelegd bij twee adressen aan de Jan Bertsstraat en een adres aan de Schoolstraat. De plaatsing van de struikelstenen in Diemen is een initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité. Het leggen van de struikelstenen is openbaar en voor iedere belangstellende toegankelijk.

Struikelstenen
Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günther Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog joodse families woonden, die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Zodat zij niet vergeten worden. Op de steen staat de naam van de voormalige bewoner, het geboortejaar, de datum van transport uit Westerbork, en de uiteindelijke datum van de moord in een concentratiekamp. In Diemen gaat het om families die soms al binnen een paar dagen na hun arrestatie of transport waren vergast.

Mini-symposium
Voorafgaand aan de struikelsteenlegging vindt op donderdagavond 3 oktober in De Ontmoeting een mini-symposium plaats (19.00-23.00 uur), georganiseerd door Ronald van Gelder. Verschillende sprekers gaan in op opvallende zaken in de Nieuwe Buurt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Onder meer: Wie waren de slachtoffers, voor wie de struikelstenen worden gelegd? Wie in de wijk verzetten zich tegen de Duitse bezetter of lieten mensen met gevaar voor eigen leven bij zich onderduiken? In hoeverre speelde collaboratie in de wijk een rol?

De toegangsprijs voor het mini-symposium is 5 euro, bij binnenkomst contant te betalen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief