Afbeelding
Foto: Shane van Hattum.

Opknapbeurt in Diemen-Noord van start

Buurt & wijk

DIEMEN - Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van beheer openbare ruimte startte vandaag de werkzaamheden voor de opknapbeurt van de buurten Scheepskwartier en Vlindertuin in Diemen-Noord. 

Dit deed hij door met een stenentrekker de eerste steen te verwijderen. Het werk begint aan Fregat. De opknapbeurt is nodig, omdat door verzakkingen riolering en wegen moeten worden opgehoogd. Tegelijkertijd kan de gemeente ook de inrichting van de openbare ruimte verbeteren. Het openbare groen, de speelplekken en de verlichting worden onderhouden of vernieuwd. De bewoners, ondernemers en andere betrokkenen uit de buurt konden daarover meedenken en veelmensen deelden hun ideeën en wensen met de gemeente. 

De opknapbeurt van de twee buurten is een groot project, dat in fases wordt uitgevoerd. Ook de omgeving van winkelcentrum Gruttoplein wordt hierin meegenomen. De planning is dat eind 2026 alles klaar is. 

Na de buurten Buytenstee en Vogelweide is het nu de beurt aan Scheepskwartier en Vlindertuin in Diemen-Noord voor een grootschalige opknapbeurt. De ophoging is nodig omdat de bodem van veen en slappe klei, net als overal in Diemen, zakt. Dat kan problemen gaan opleveren voor de riolering, andere ondergrondse kabels en leidingen en de wegen. Maar het biedt tegelijkertijd de kans om de buurten mooier te maken. 

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg van beheer openbare ruimte: “Veel bewoners deelden hun wensen en ideeën voor hun buurt en dachten met ons mee over het ontwerp. Daar zijn we heel blij mee, want zo is er een mooi ontwerp gekomen dat zoveel mogelijk afgestemd is op de wensen van alle bewoners en andere betrokkenen.

De speelplekken in Scheepskwartier en Vlindertuin worden ook opgeknapt. De eerste speeltuin wordt naar verwachting in het voorjaar van 2024 aangepakt. Als er nieuwe speeltoestellen komen, mogen omwonenden en hun kinderen hun stem laten horen. “We vragen de buurtbewoners dan om te kiezen uit de ontwerpen van verschillende leveranciers van speeltoestellen. En het leuke is: de stemmen van kinderen tellen dan in Diemen dubbel’’, aldus Sikkes-van den Berg. 

In overleg met de ondernemers van het Gruttoplein start het werk in de omgeving van het winkelcentrum in de zomer van 2024. Over deze herinrichting konden alle bewoners van Diemen-Noord hun mening geven. Op het plein bij het winkelcentrum is ruimte voor veel groen, een fontein en fijne plekken om te zitten. Toch blijven er evenveel parkeerplaatsen als nu. De parkeerplaatsen komen aan de randen van het plein. De parkeerplaats aan de noordkant van het winkelcentrum wordt anders ingericht.

Wethouder Sikkes-van den Berg: “Het is fijn dat de uitvoering van het project nu kan beginnen. Dat heeft best even geduurd en we realiseren ons dat de bewoners geduld hebben moeten opbrengen. Van sommige bewoners vragen we nog wat langer geduld voordat we echt in hun straat kunnen beginnen. Zo’n groot project kan namelijk niet in één keer worden uitgevoerd. Daarom doen we steeds een deel; het laatste deel is eind 2026 klaar, verwachten we. Dan zijn de buurten weer helemaal klaar voor de toekomst, met goede bestrating, nieuwe verlichting, opgeknapte speelplekken en veel groen.”

Uit de krant