Afbeelding
Foto: Gemeente Diemen

Scheepskwartier, Vlindertuin en omgeving Gruttoplein krijgen opknapbeurt

Buurt & wijk

DIEMEN - Het definitief ontwerp voor de opknapbeurt van de buurten Scheepskwartier en Vlindertuin en de omgeving van het Gruttoplein in Diemen-Noord is klaar. Deze week stelde het college van Burgemeester en Wethouders het definitief ontwerp vast. 

Het is een groot project dat de komende drie jaar in fases zal worden uitgevoerd. “Dit najaar verwachten we te kunnen beginnen aan het Fregat, aan de noordzijde van Scheepskwartier. In overleg met de ondernemers van winkelcentrum Gruttoplein start het werk daar in de zomer van 2024”, aldus de gemeente.

Zoals altijd grijpt de gemeente het nodige groot onderhoud aan om de inrichting van de buurten te verbeteren. De bewoners, ondernemers en andere betrokkenen uit de buurt konden de afgelopen jaren meedenken en hun ideeën en wensen delen. Hierdoor ligt er een definitief ontwerp dat zoveel mogelijk afgestemd is op de wensen van alle betrokkenen.

Door verzakkingen in de openbare buitenruimte is het nodig om op te hogen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat de riolering en wegen goed kunnen werken. Dit biedt tegelijk de kans om de inrichting van de openbare buitenruimte te verbeteren. Het openbare groen, de speelplekken en de straatverlichting zijn verouderd en aan vernieuwing of onderhoud toe. Ook dit wordt bij de opknapbeurt aangepakt.

Omgeving Gruttoplein

Over de herinrichting van de omgeving van winkelcentrum Gruttoplein konden alle bewoners van Diemen-Noord hun mening geven. Het plein bij het winkelcentrum wordt een groene verblijfsplek. De parkeerplaatsen komen aan de randen van het plein. De parkeerplaats aan de noordkant van het winkelcentrum wordt anders ingericht. Het totaal aantal parkeerplaatsen blijft gelijk.

Scheepskwartier en Vlindertuin

Op verschillende momenten konden de bewoners van de buurten hun mening geven. Eerst in een enquête over wat ze belangrijk vonden in hun buurt. Daarna konden ze een reactie geven op het schetsontwerp en op het voorlopig ontwerp. De buurten worden opgehoogd en alle bestrating wordt vernieuwd. Het openbaar groen wordt opgeknapt en uitgebreid. De buitenruimte wordt zo ingericht dat hevige regenval goed kan worden opgevangen en er op warme dagen meer koelte is. Ook de speelplekken worden vernieuwd. Als er nieuwe speeltoestellen komen, mogen omwonenden en hun kinderen hun stem laten horen. Waar nodig worden parkeerplekken aangepast aan de huidige normen. Er blijven evenveel parkeerplekken als er nu al zijn.

Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: “Het is een groot project dat een lange voorbereidingstijd nodig had, mede door het uitgebreide participatietraject. We realiseren ons dat de bewoners veel geduld moesten hebben. Deze grote opknapbeurt geeft ons de kans om de buurten echt beter en mooier te maken. Het plein bij het winkelcentrum wordt een fijn groen park met een fontein en prettige plekken om even lekker te zitten. Veel bewoners hebben meegedacht over het ontwerp. Daar zijn we heel blij mee.”

Uitvoering

De gemeente verwacht dit najaar te starten met het werk aan de noordzijde van Scheepskwartier, aan het Fregat. Het grote project wordt in fases uitgevoerd en neemt in zijn geheel ongeveer drie jaar in beslag. De planning is dat de omgeving van het Gruttoplein, in overleg met de ondernemers in het winkelcentrum, vanaf de zomer van 2024 wordt opgeknapt en aan het einde van 2024 klaar is.

Uit de krant