Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Vattenfall centrales in Diemen vandaag van Gronings gas af

Bedrijven

DIEMEN - De Vattenfall centrales in Diemen stappen vandaag van het Gronings gas af. 

Het gasveld in Groningen produceerde een uniek soort aardgas. Het bevatte namelijk meer stikstof dan aardgas gewonnen in de rest van de wereld. Het Gronings gas was daardoor laagcalorisch, het bevatte minder energie. Nu het veld in Groningen sluit moeten sommige grootverbruikers over op een ander soort aardgas met minder stikstof en meer energie, het hoogcalorisch gas. 

De Vattenfall elektriciteitscentrales en warmte-installaties in Diemen stappen vandaag over op dit aardgas. De overstap vergt de nodige aanpassingen. Zo update Vattenfall de software van de centrales. De installaties voor stadswarmte op het terrein kregen al nieuwe branders. De Gasunie legde voor de levering van het andere soort gas de afgelopen tijd extra leidingen in en om Amsterdam aan. De Vattenfall centrales bij Diemen gaan vandaag over op een meer energiek gas. 

“Gronings aardgas bevatte door de extra stikstof minder energie dan gas uit de Noordzee of uit het Midden-Oosten. Daarom kunnen onze installaties in Diemen niet zomaar van het Groningen-gas overstappen op een ander gas. Dat zou tot schade leiden”, legt Daniël Santen uit. Hij leidt bij Vattenfall de overstap naar het hoogcalorisch gas in goeie banen. “De elektriciteitscentrales kunnen na de software-update wel met deze soort aardgas omgaan. En de nieuwe gasbranders voor de stadswarmte hebben kleinere openingen dan de oude. Want we hebben iets minder gas nodig in de nieuwe situatie om dezelfde temperatuur te bereiken.” 

Volledig in bedrijf tijdens overstap

De centrales in Diemen zijn tijdens de overstap gewoon in bedrijf. Daniël Santen: “Dat is nodig, want alleen als alles aanstaat kunnen we alles goed inregelen op de andere gassoort. Dat inregelen duurt zo’n drie dagen. We verwachten dat we dit zonder problemen voor de elektriciteits- of warmtevoorziening kunnen doen. Maar voor de zekerheid zit de warmtebuffer voor de stadsverwarming helemaal vol met heet water. Als het nodig is kunnen we daaruit warmte leveren aan onze warmteklanten in Amsterdam-Zuidoost en Almere. En ook staan er in de wijken waar wij warmte leveren hulpketels op stand-by.”

De cv-ketel in huis hoeft niet te worden aangepast. “Voor het gasnet dat gas levert aan huishoudens wordt door Gasunie een speciaal mengsel van hoogcalorisch gas met extra stikstof gemaakt. Dit gas is qua samenstelling bijna gelijk aan het oude vertrouwde gas uit Groningen. Daarom hoeven huishoudens niet de eigen cv-ketel om te bouwen.”

Uit de krant