Een klant van Jumbo gebruikt de zelfscankassa.
Een klant van Jumbo gebruikt de zelfscankassa.

Jumbo’s zelfscankassa’s: snel betalen, maar ook risico’s

Bedrijven

DIEMEN - Kees Vlaanderen, eigenaar van Jumbo Diemen-Zuid, gaat in op de voor- en nadelen van de zelfscankassa’s.

De zelfscan: makkelijk, snel en efficiënt. Klanten staan sneller weer buiten en het voorkomt lange wachtrijen bij de kassa. Toch zit er ook een keerzijde aan.

Jaarlijks wordt er voor meer dan honderd miljoen euro gestolen uit de Jumbo-filialen in Nederland. Hier wil de supermarktketen iets aan doen. Wie de Jumbo in Diemen-Zuid binnenloopt, kan er niet aan ontkomen. Op weg naar de zelfscankassa’s toe hangen er volop waarschuwingen. Van bordjes waarop een politieagent te zien is tot de mededeling dat er na 19.30 uur alleen nog aan een reguliere kassa kan worden afgerekend. 

Kees Vlaanderen, eigenaar van de Jumbo in Diemen-Zuid, vertelt: “Wij zijn een Jumbo-franchisefiliaal en gezamenlijk met de andere filialen is besloten om meer ruchtbaarheid te geven aan het feit dat er veel wordt gestolen.”
Naast de komst van zelfscankassa’s is ook de inflatie een grote oorzaak van de toename van het aantal diefstallen bij de filialen van Jumbo. Van de mensen die de zelfscankassa als afrekenmethode gebruiken steelt 7% zo nu en dan iets; dit geldt voor alle supermarktketens.

Jumbo is niet de enige die met dit probleem worstelt. “Wij hebben zowel zichtbare als iets minder zichtbare maatregelen genomen. Zo vinden er meer steekproeven plaats”, aldus Vlaanderen. Waar vroeger de volledig willekeurige steekproef nog kon vragen om het controleren van één à twee artikelen, kunnen dit er nu ook weleens tien zijn. 

Jammer

De Jumbo in Diemen-Zuid heeft sinds de verbouwing, nu iets meer dan een jaar geleden, zelfscankassa’s. “Jammer is het wel”, vertelt Vlaanderen. “Met die kassa’s wil je klanten juist meer service bieden. De wachtrijen worden kleiner en mensen kunnen sneller weer buiten zijn. Die uitgebreidere steekproeven bevorderen de doorstroom natuurlijk niet.” 

Dat het ook weleens per ongeluk fout kan gaan, begrijpen ze bij de Jumbo maar al te goed. “Een caissière kan ook weleens iets fout doen en zij zijn ervoor opgeleid, maar als iemand vier blikjes Red Bull bij zich heeft en er maar één heeft afgerekend, ja, dat klopt natuurlijk niet.”

Mieke, vaste klant van de Jumbo in Diemen-Zuid, is “geen fan” van de zelfscankassa’s. “Ik houd veel meer van het persoonlijke contact dat ik met een caissière heb”, vertelt ze. Gelukkig is daar met de drie reguliere kassa’s die de Jumbo heeft nog alle ruimte voor.

door Lejla Hulsebos.

Een waarschuwing.

Uit de krant