Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Oostenrijk Groep ontvangt predicaat Koninklijk

Bedrijven

DIEMEN - De Oostenrijk Groep uit Diemen heeft vanmiddag uit handen van commissaris van de Koning de heer Van Dijk het predicaat ‘Koninklijk’ ontvangen.

Deze onderscheiding is de welverdiende kroon op de inzet en toewijding van vier generaties die het familiebedrijf ruim honderd jaar geleid hebben. In de woorden van de commissaris: “Oostenrijk is een veelzijdige onderneming die altijd kijkt waar de meeste kansen liggen en zorgt dat zij met de tijd meegaat.”

Het bedrijf start in 1922 met de eerste lijnbusdienst in Diemen. Twee Engelse omnibussen vervoeren passagiers van de Diemerbrug naar het Amstelhotel en de Pretoriusstraat in Amsterdam. Het aantal buslijnen wordt in de jaren daarna gestaag uitgebreid. In 1926 is er al een lijn Amsterdam-Laren, in 1927 volgt Amsterdam-Diemen-Weesp. De laatste wordt de drukste lijn, met bijna 190.000 passagiers in 1939. Bij het bedrijf werken dan zes chauffeurs, vijf monteurs, een bedrijfsleider in de garage en een secretaresse. In de naoorlogse jaren rijdt Oostenrijk veel voor reisbureau De Magneet in Alkmaar. Vanaf 1964 zijn er ook eigen activiteiten als reisbureau en touringcarbedrijf. In de jaren tachtig komt de focus steeds meer op touringcars te liggen: Oostenrijk heeft er dan 26 op de weg. Veel ritten gaan naar de Keukenhof in Lisse. Sport is een andere belangrijke sector: het bedrijf vervoert onder andere de voetballers en supporters van AFC Ajax, FC Volendam en FC Haarlem. Gaandeweg wordt het wagenpark uitgebreid. Naast de traditionele reisgezelschappen en dagtochten gaat Oostenrijk zich bijvoorbeeld ook richten op het vervoer van schoolklassen naar musea, sportaccommodaties en zwembaden. Touringcars worden aangevuld met kleinere bussen; die zijn wendbaarder in stadscentra en rijden zuiniger.

Onder leiding van Cees Staal en daarna zijn kinderen Manou en Rogier die hij de fijne kneepjes van het vak bijbracht, is de Oostenrijk Groep uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming. Met 150 medewerkers, een wagenpark van ca. 120 voertuigen en een stevige positie in het Europese reis- en personenvervoer. “Trots op honderd jaar succes, en op weg naar nog eens honderd jaar.”

Uit de krant