Afbeelding
Foto: Pixabay

Diemenaar vijf jaar cel in voor in- en uitvoer cocaïne en witwassen

Algemeen

DIEMEN - Een 33-jarige Diemenaar is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 5 jaar celstraf. De man speelde tussen juni 2020 tot maart 2021 een belangrijke rol gespeeld bij de in- en uitvoer van cocaïne. De man is daarnaast ook veroordeeld voor witwassen van een kleine 3 miljoen euro, geld dat zeer waarschijnlijk illegaal met de drugs zou zijn verdiend. 

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een celstraf van 8 jaar. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat zij minder feiten bewezen acht en omdat zij 5 jaar passender vindt voor de gepleegde feiten.

De in Montenegro geboren Diemenaar werd begin maart vorig jaar in zijn Diemense woning aangehouden nadat de politie communicatie tussen hem en anderen had onderschept over verdovende middelen en grote geldbedragen.

Dat gebeurde nadat de Nederlandse en Belgische politie de bij de onderwereld populaire versleutelde communicatiedienst Sky ECC had weten te kraken. Bij het intoetsen van de zoekterm ‘coke’ kwamen diverse hits op. Waaronder twee accounts met de naam Hector die volgens justitie in gebruik waren bij de Diemenaar. Uit de chats op de telefoons die aan de accounts gekoppeld waren rees al snel de verdenking dat de accountgebruiker zich bezighield met internationale handel in drugs en witwassen. Zo werden via de chats de drugstransporten vanuit Engeland en Colombia naar de Antwerpse haven gecoördineerd, werden uithalers en koeriers geregeld, werd onderhandeld over hoeveelheden drugs en prijzen en werd contact onderhouden met internationale contacten.

Naast de chats kreeg justitie ook inzage in foto’s die via de telefoons werden verstuurd, waarop grote pakketten met drugs en geld te zien waren. Tussen die foto’s zaten volgens justitie ook afbeeldingen van zijn Diemense woning, zijn kinderen, zijn bakfiets en een Van Moof-fiets. In een van de chats zou zelfs zijn identiteit bekend zijn gemaakt.

De rechtbank acht bewezen dat de Diemenaar in totaal 25 kilo coke en 2,5 kilo heroïne verhandeld heeft. Verder wordt uit de chatberichten duidelijk dat hij zich heeft bemoeid met de in- en uitvoer van grote partijen drugs. Het OM zei twee weken geleden dat zij denkt dat het in totaal om 101 kilo zou gaan. Hard bewijs had zij niet. De rechtbank heeft zich in haar vonnis hier niet over uitgelaten.

Uit de krant