Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Pro Rail werkt aan ‘kinderziektes’ spooronderdoorgang

Algemeen

DIEMEN - Hoewel veel inwoners van Diemen tevreden zijn dat de spooronderdoorgang de als onveilig ervaren spoorwegovergang heeft vervangen, is er ook kritiek op de spooronderdoorgang. 

Een van de punten van kritiek is dat de hellingen te steil zijn voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of oudere fietsers. “Ik vind het inderdaad steil. Ik moet flink trappen om boven te komen. Ik denk dat het voor oudere mensen erg zwaar is”, aldus een fietser maandagmorgen.

Voetgangers en fietsers vinden de verkeerssituatie niet overal veilig. Het betreft hier onder andere het fietspad en voetgangerspad op de Rode Kruislaan die uitkomen op de spooronderdoorgang. Ook wordt gewezen op auto’s die aan de kant van Buitenlust met hoge snelheid de spooronderdoorgang uitrijden. 

Door de werkzaamheden zijn de routes naar de perrons en de fietsenstallingen niet duidelijk. Het gevolg hiervan is dat mensen hun fietsen op het trottoir van de spooronderdoorgang parkeren. Handhavers van de gemeente plakken stickers op die fietsen met de mededeling dat die worden verwijderd.

Tevens is een van de liften al enige tijd defect.

Een woordvoerder van Pro Rail reageert op de kritiek: “We hebben veel positieve reacties gehad op de nieuwe onderdoorgang, maar we zien inderdaad ook wat kinderziektes. We verwachten die de komende periode zo veel mogelijk te verhelpen. Vandaag wordt bijvoorbeeld de bebording aangepast en de verlichting rondom de rotonde bij de Rode Kruislaan doet het inmiddels. De lift naar spoor 1 wordt ook zo snel mogelijk gerepareerd.”

Over de helling bij de onderdoorgang: “Ik begrijp dat mensen daar even aan moeten wennen, maar de onderdoorgang heeft een normale hellingshoek en voldoet aan alle eisen die er zijn aan een onderdoorgang. We merken wel vaker dat mensen het even wennen vinden om uit een onderdoorgang te fietsen en het in eerste instantie zwaar vinden. Toch zien we dan ook dat mensen er uiteindelijk vaak aan wennen en het goed gaat.”

“Belangrijk om te noemen nog is dat we nog in een tijdelijke situatie zitten, waarin we zo veel mogelijk verbeteringen doorvoeren. Ik verwacht dat we daar tot april/mei mee bezig zijn. Zodra perrons en looppaden af zijn, wordt dat beter. Voor nu gelden er tijdelijke maatregelen die onhandigheden met zich mee kunnen brengen. Die proberen we te verhelpen waar we kunnen. Ik hoop dat we hier iets van de zorgen mee kunnen wegnemen.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er metingen worden verricht naar de snelheid van auto’s die het zebrapad bij Buitenlust passeren.

Uit de krant