Vuurwerk boven Diemen-Noord.
Vuurwerk boven Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

VVD is bang voor vuurwerktoerisme en wil volgend jaar verbod

Algemeen

DIEMEN De fractie van de VVD wil van het college van B en W weten er niet is gekozen voor om een algeheel afsteekverbod voor vuurwerk in te stellen in combinatie met een centraal georganiseerde vuurwerkshow. De VVD is namelijk wel ene beetje klaar met het afsteken van vuurwerk, zo blijkt uit de vragen. Morgenavond komen de vragen aan de orde in de gemeenteraad.

Vuurwerk en het afsteken ervan - ook tijdens Oud en Nieuw - wordt steeds precairder en gemeenten lopen tegenwoordig op eieren. in Amsterdam geldt dit jaar een afsteekverbod, maar in Diemen is dit niet het geval en blijft vooralsnog alles bij het oude. De gemeente heeft daarover onlangs onder meer het volgende laten weten: “De gemeente zal dit jaar rond de jaarwisseling nog geen centrale, professionele vuurwerkshow in Diemen organiseren. De gemeente had eerder het voornemen om dit jaar een centrale vuurwerkshow te organiseren, in combinatie met de beperkingen voor het afsteken van consumentenvuurwerk. Door capaciteitsproblemen bij gemeente en hulpdiensten is het echter nu niet mogelijk dat goed en zorgvuldig voor elkaar te krijgen. De gemeente is van plan voor de jaarwisseling 2023/2024 wel zo’n centrale vuurwerkshow mogelijk te maken.” 

De VVD vindt dat dit besluit de nodige vragen oproept. Zoals: “Er was veel tijd om een algeheel vuurwerk afsteek verbod en een vuurwerkshow in Diemen te organiseren, hetgeen uiteindelijk minder capaciteit zal vragen van politie en handhaving, dan de situatie laten zoals die nu is. Waarom heeft de gemeente Diemen er niet voor gekozen om een algeheel vuurwerk afsteek verbod in te stellen in combinatie met een centraal georganiseerde vuurwerkshow? Welke afwegingen zijn daarbij gemaakt?”

Ook wil de VVD weten of het dagelijks bestuur vanwege het verbod in Amsterdam bang is voor vuurwerktoerisme. Bovendien vraagt de VVD: “Wij krijgen op dit moment al signalen over overlast met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Bereiken die signalen u ook? Wordt er handhavend opgetreden?” De laatste vraag is of de de wethouder kan toezeggen dat er volgend jaar wel een vuurwerkshow zal worden georganiseerd in combinatie met een verbod het afsteken van consumentenvuurwerk?

Uit de krant