Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Oppositiepartijen Diemen: Gemeente, doe meer voor inwoners met hoge energierekeningen

Algemeen

DIEMEN - De oppositiepartijen Ouderenpartij Diemen, VVD en Onafhankelijke Partij Diemen willen dat de gemeente nog dit jaar, al per 1 oktober, meer geld beschikbaar stelt voor de huishoudens in Diemen die getroffen worden door de torenhoge inflatie, in het bijzonder de stijging van de energieprijzen. Het gaat inmiddels niet alleen meer om de lagere inkomens, maar ook de middeninkomens worden zwaar getroffen door lastenstijgingen.

De oppositiepartijen verwijzen naar de gemeente Utrecht die de eenmalige energietoeslag van 1300 euro ook beschikbaar stelt voor inwoners met een inkomen tot 150% van het wettelijk sociaal minimum. In Diemen is dat voor inkomens tot 130% van het wettelijk sociaal minimum. Utrecht helpt ook inwoners met een inkomen tot 200% van het wettelijk sociaal minimum bij het geheel of gedeeltelijk compenseren van hun hoge energierekeningen. Diemen kent deze voorziening niet. Tenslotte kent Utrecht de extra toeslag toe voor huishoudens die al drie jaar of langer in de bijstand zitten, automatisch toe.

De oppositiepartijen wijzen erop dat de door het kabinet aangekondigde compensatiemaatregelen pas in 2023 ingaan. Veel inwoners worden nu al zwaar getroffen door de gevolgen van de gierende inflatie en de gestegen prijzen van energie en boodschappen. Als de jaarafrekening niet betaald kan worden, dreigt afsluiting van gas en stroom en een gang naar de schuldhulpverlening. Inwoners die nu een nieuw energiecontract moeten afsluiten, betalen gemiddeld drie keer zoveel als voorheen. Na een maandelijks voorschotbedrag van bijvoorbeeld 140 euro moet in het vervolg 500 euro betaald worden. Er zijn voorbeelden van inwoners die in plaats van voorheen 300 euro nu 900 euro per maand moet en betalen.

Daarom wil de oppositie in Diemen de maatregelen die Utrecht al heeft genomen, per 1 oktober ook in Diemen invoeren. Ouderenpartij Diemen, VVD en Onafhankelijke Partij Diemen willen een amendement indienen op de Derde Kwartaalbrief in de raadsvergadering van 13 oktober. Dit voorstel is nu al bekend gemaakt, zodat iedereen daar zijn of haar gedachten over kan laten gaan. Er is steun gevraagd aan andere partijen in de raad.

Uit de krant