Wethouder Marian Everhardt.
Wethouder Marian Everhardt. Foto: Trudy Kroese

‘Ik wil ertoe doen en het verschil kunnen maken’

Algemeen

DIEMEN - Marian Everhardt (PvdA) is sinds 19 mei wethouder van Diemen. Zij stelt zich voor.

Het nieuwe college van Diemen is op 19 mei geïnstalleerd. Het college telt vier wethouders: Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks), Hans Prins (Ons Diemen), Jeroen Klaasse (D66) en Marian Everhardt (PvdA). Sikkes-van den Berg en Klaasse waren al wethouder. Prins en Everhardt zijn nieuw.

Marian Everhardt: “Ik ben geboren en opgegroeid in Arnhem. Na mijn middelbare school heb ik in Nijmegen de experimentele lerarenopleiding gedaan. Ik liep tijdens die opleiding stage op een school in Gennep in Noord-Limburg. Na mijn opleiding ben ik daar als leerkracht Nederlands en Engels gaan werken. Later heb ik op een school in Arnhem gewerkt. Ik gaf daar Nederlands, Engels, dramatische expressie en ook een tijd metaalbewerking. Ik heb van 1992 tot 1994 de opleiding voor onderwijsmanagement in Amsterdam gedaan. In 1995 ben ik directeur van het Montessori College in Amsterdam geworden. Ik zeg weleens dat ik al sinds mijn vierde jaar bezig ben met onderwijs. Ik ben docent, decaan, directeur, inspecteur en adviseur geweest. Ook heb ik in het onderwijs veel bestuurlijke ervaring opgedaan.”

Marian Everhardt woont sinds 1995 in Diemen. “Toen ik bij het Montessori College ging werken zijn wij naar Diemen verhuisd. Wij hebben eerst twee jaar in Diemen-Noord gewoond en zijn daarna naar Diemen-Zuid verhuisd. Wij woonden in verleden in Westervoort, een plaats vlak bij Arnhem die wel met Diemen kan worden vergeleken. Ik ben weduwe en moeder van twee zonen en een dochter.”

Zij is van jongs af in politiek geïnteresseerd en ook altijd politiek betrokken geweest. “Ik heb altijd op de PvdA gestemd. Toen ik in Nijmegen studeerde was ik al met politiek bezig, ik was bijvoorbeeld actief in de kraakbeweging. Ik was ook lid van de Federatie Jongerengroepering. Dat was de jongerenbeweging van de PvdA. Felix Rottenberg was toen ook lid.”

Marian Everhardt is op relatief late leeftijd wethouder geworden. “De ouders van PvdA-fractievoorzitter Sofie Kuilman wonen vlak bij mij en vertelden dat de PvdA op zoek was naar wethouderskandidaten. Ik heb toen een gesprek gehad met de voorzitter van de afdeling Diemen van de PvdA en later met het bestuur. Ik ben heel blij dat de keuze op mij is gevallen.”

Zij noemt zichzelf een zijinstromer in de politiek. “Ik heb gelezen dat slechts zeven procent van de wethouders geen ervaring als raadslid heeft. Ik vind het fijn dat ik deze functie mag uitoefenen. Ik heb altijd de instelling gehad dat ik ertoe wil doen en het verschil wil kunnen maken. Ik ben betrokken en vind het belangrijk om sociaal en rechtvaardig te zijn.”

“Ik zet mij als wethouder in voor onder meer een betaalbare en toegankelijke woningmarkt. Een goede en betaalbare woning is de basis van een fatsoenlijk bestaan. Ik besteed ook veel aandacht aan schuldhulpverlening. Het is belangrijk om mensen die het moeilijk hebben te helpen. Ik wil een zichtbare wethouder zijn. Ik ben mij nu aan het inwerken en dat betekent veel stukken lezen. Maar ik wil graag actief zijn in de wijken en mensen ontmoeten en organisaties bezoeken.”

Zij vertelt dat zij diverse hobby’s heeft. “Ik ben leesverslaafde, houd van kunst en cultuur en bezoek veel theatervoorstellingen. Ook vind ik het leuk om te tuinieren.”

Uit de krant