Afbeelding
Foto: Gaby Troost

Protestactie met wandelingen en geluid: zo klinkt een windturbine

Algemeen

DRIEMOND/DIEMEN - Vele inwoners van Amsterdam Zuidoost, Driemond, Weesp en ook Diemen hebben vandaag duidelijk gemaakt dat zij windturbines in deze omgeving niet zien zitten.

Op initiatief van actiegroep Windalarm vonden er in Driemond protestwandelingen en een manifestatie plaats. De wandelingen voerden langs de zoekgebieden zodat de deelnemers en andere belangstellenden konden zien hoe ongerept deze locaties nu nog zijn en hoe dicht de windmolens in de buurt van woningen kunnen komen. De actievoerders waarschuwen voor gezondheidsschade aan mens en dier, aantasting van de natuur en waardevermindering van woningen. 


Op het veldje bij de ophaalbrug vond een manifestatie plaats met diverse sprekers en uit een box hangend aan een kraan klonk het geluid van een windturbine. Overal hingen grote spandoeken.


Foto: Gaby Troost

Er zijn twee grote zoekgebieden aangewezen in Zuidoost. Het eerste beslaat het hele gebied vanaf de Gaaspertunnel breed uitwaaierende tot Weesp in het oosten en gemeentegrens met Utrecht in het zuiden langs de Gein rivier. Specifiek wordt het terrein van waterzuiveringsinstallatie genoemd. Het tweede zoekgebied loopt vanaf de Venserpolder via het AMC tot aan het Abcoudemeer. De zoekgebieden in Diemen zijn: langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de A1 en de A9, in het Diemerbos en langs de spoorlijn. 

Windalarm wil dat de overheid zich focust op windturbines op zee en uitbreiding van zonne-energie. 


Uit de krant