Afbeelding
Partnerbijdrage

Groeiende vraag naar mobiele boekhoudapps

Algemeen

Ruim 40 % van de Nederlandse ondernemers maakt gebruik van een online boekhoudprogramma, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Capterra1. Door de vele voordelen van zo’n programma, is dat ook niet zo verwonderlijk. Misschien is hét grootste voordeel wel dat je online en dus overal je boekhouding kan inzien en bijwerken. Een andere uitkomst van het onderzoek was dat slechts 17 procent ook een boekhoud app gebruikt. De verwachting is dat de vraag naar zo'n app de komende tijd alleen maar toe zal nemen. Want als je eenmaal met een online boekhoudprogramma werkt, dan is de stap naar een mobiele app klein. Overweeg je ook over te stappen naar een online boekhoudprogramma? Houd dan rekening met onderstaande tips, voordat je een keuze maakt.

Boekhoudprogramma online vergelijken

De eerste stap is om de functionaliteiten van boekhoudprogramma's online te vergelijken. Het beste boekhoudprogramma, online of niet, sluit vooral aan bij wat jij wilt kunnen doen met je boekhoudpakket. Hoewel de belangrijkste functies van de meest gangbare boekhoudsoftware grotendeels overeenkomen, kunnen minder gevraagde functies net het verschil maken voor jou en je onderneming. Denk hierbij aan de mobiele app. Als je veel onderweg bent, is app ideaal om bijvoorbeeld bonnen direct te scannen.  

Helpdesk is onmisbaar 

Vele ondernemers doen hun boekhouding grotendeels of geheel zelf. Dan is een goede helpdesk onmisbaar. Je moet toch ergens terecht kunnen met je vragen. Op een goede tweede plek komt de kennisbank of een website met veel-gestelde-vragen.

Verdiep je ook in de functionaliteiten van een online boekhoudprogramma. Welke functionaliteit van het programma is bij ondernemers het populairst? Wat gebruiken ze elke dag, en welke tools worden maar zelden ingezet?

En let tot slot op de problemen waar anderen tegenaan zijn gelopen. Veel gehoorde klachten zijn dat de mate van automatisering van het boekhoudprogramma niet voldeed aan de verwachtingen of dat ze het boekhoudprogramma online niet goed konden koppelen met andere zakelijke software.

Ervaringen van andere gebruikers 

Het online boekhoudprogramma is als gevolg van de voortschrijdende digitalisering tegenwoordig niet meer weg te denken bij het ondernemen. Nederland is zelfs koploper als het gaat om online factureren. Die snelle ontwikkeling en groei maken de ervaringen van andere gebruikers van een boekhoudprogramma online heel waardevol. Zorg dat je je bij de oriëntatie naar een administratiesoftware dus ook verdiept in hoe anderen zo'n online boekhoudprogramma nou écht gebruiken.

Samengevat in drie stappen

Voor je overstapt van een offline administratie (Excel of specifieke software op je computer) naar een boekhoudprogramma online is het belangrijk dat je een gefundeerde keuze maakt zodat de overstap ook direct voordelig voor je uitpakt. Samengevat: ga voor je een keuze maakt het boekhoudprogramma online vergelijken op basis van de bereikbaarheid en deskundigheid van de helpdesk, de relevantie van de functionaliteit en het aanbod koppelingen.


Uit de krant