Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Basisscholier voelt directeur Nuon aan de tand over biomassacentrale

Algemeen

DIEMEN - Cain Swart Scorselo (basisschoolleerling uit groep 8 op IJburg) gaat vanmiddag om 16.00 uur in gesprek met Alexander van Ofwegen (directeur Nuon/Vattenfall) over de komst van de grootste Biomassacentrale in Nederland. Dit gesprek vindt plaats op het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam. Cain zal hem ook brieven zal overhandigen van schooldirecteuren die bezorgd zijn over het schadelijke effect van de fijnstof en stikstofuitstoot op de gezondheid. Ook zal Cain van Ofwegen uitnodigen om duizend zogeheten 'stekken' in ontvangst te nemen tijdens de komende Kindermars op 3 juli voor de toegangspoort van Nuon in Amsterdam Diemen, de plek waar de centrale gebouwd gaat worden.

Cain gaat de directeur vragen stellen die hij heeft opgehaald tijdens zijn gang langs de scholen. Belangrijke vraag zal zijn hoe het kan dat Nuon/Vattenfall toch doorgaat met de bouw van de grootste biomassacentrale van Nederland terwijl het eigenlijk niet meer mag. Door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei mogen bedrijven, PAS niet meer gebruiken als basis voor een vergunning.

Gevolgen van de PAS uitspraak voor NUON
De vergunning voor de biomassacentrale is nog niet verleend. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt bij de provincie. Deze heeft dit gemandateerd aan de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De gemeente is momenteel in gesprek met Nuon/Vattenfall om een convenant te sluiten. De kinderen zijn van mening dat de directeur van Nuon/ Vattenfall de plannen stop moet zetten nu de Raad van State zich heeft uitgesproken. Andere biomassacentrales in het land zijn wel 'on hold' gezet maar de grootste van Nederland met de meeste uitstoot niet. Hoe kan dat? Dit en andere dingen hoopt Cain aan de orde te stellen in het gesprek.

Kindermars
De Kindermars is onderdeel van de 'Art Action: IMPLANTAIR – 1000 stekken voor schone lucht'en wordt georganiseerd door Comité Schone Lucht, Amsterdam, Natuurlijk IJburg, Duurzaam Dorp Diemen en Fossielvrij Amsterdam.
 

Uit de krant