Afbeelding

Breken met kledingtrends, wie durft?

Advertorial

Er zijn van die kledingtrends die al decennialang standhouden. Denk aan de zwarte smoking met wit overhemd. De little black dress voor de vrouw als hét symbool voor chique en sexy. Het zwarte pak voor een uitvaart begint terrein te verliezen. Maar de witte trouwjurk voor de huwelijksdag staat bij veel aanstaande bruiden nog altijd met stip op 1. Maar wat draagt de bruidegom? Mag die gewoon in een keuze maken uit verschillende groene trouwpakken als hij geen zin heeft in blauw of grijs? Ja, dat mag. Sterker nog: de kans is groot dat er over jouw huwelijksdag nog lang nagepraat wordt als je het doet.

Huwelijk wordt minder traditioneel

Het huwelijk wordt sowieso minder traditioneel. Dat komt onder andere omdat nu ook twee mannen of twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Zij beslissen natuurlijk zelf wat ze dragen. Soms pakken twee bruiden helemaal uit en dragen ze allebei een schitterende jurk. Maar soms verschijnen ze beide in broekpak. Twee mannen die in het huwelijksbootje stappen kunnen natuurlijk allebei een smoking dragen, maar een net pak in kleuren die goed met elkaar matchen is ook zeker een optie.

De ondergang van het mantelpakje

Natuurlijk zijn er nog altijd dames die een mantelpak dragen als ze naar hun werk gaan of als ze er voor een andere gelegenheid netjes gekleed uit moeten zien. Maar vandaag de dag kun je gelukkig ook voor wat anders kiezen. Een net broekpak bijvoorbeeld. Of zelfs een jeans met een nette blouse zonder dat je daar per se een jasje overheen moet dragen. Op veel plaatsen is formeel kleden niet meer zo strikt noodzakelijk. Als je er gewoon netjes gekleed bij loopt op kantoor dan zal je niet snel commentaar krijgen.

De stropdas hoeft niet altijd mee

Velen herinneren zich de toespraak van Prins Claus, de man van Prinses Beatrix, die tijdens een speech demonstratief zijn stropdas afdeed. Er was al een trend gaande waarbij mannen niet meer verplicht waren om een das te dragen. Na deze actie van de Prins zagen veel mannen daarin een aanleiding om ook de stropdas achterwege te laten. Voortaan werd er onder het overhemd een shirt gedragen en mocht het bovenste knoopje open blijven. Voor velen een hele opluchting. De stropdas wordt uitsluitend nog gedragen als dat nodig is, dus onder andere bij officiële gelegenheden en belangrijke zakelijke meetings.

Trendsetter of trendvolger?

Ben jij een trendsetter of volg jij de trends? Trendsetters worden soms in het begin wat vreemd en hoofdschuddend aangekeken. Soms zelfs veroordeeld. Want wat ze doen kan echt niet. Totdat één of enkele jaren later steeds meer mensen datgene doen waar zij mee zijn begonnen. Dan kunnen ze met recht zeggen dat ze met hun vooruitstrevende idee toch echt gelijk hadden. Maar de eerste stap zetten vinden veel mensen vaak toch nog spannend. Daarom kiezen ze liever voor het vertrouwde.

Uit de krant