De Ontmoeting.
De Ontmoeting.

De Evangelie Gemeente Diemen houdt speciale paasdienst

Maatschappelijk

DIEMEN - De Evangelie Gemeente Diemen houdt op zondag 31 maart een speciale paasdienst. De dienst vindt plaats in De Ontmoeting en begint om 14.00 uur in De toegang is vrij.

Het thema van de dienst is: ‘De Hoop van Pasen’. Jan Meijerink, de voorganger van deze gemeente, vertelt over de speciale paasdienst.

Wat is de ‘Hoop van Pasen’ precies?
“Kort gezegd is ‘De hoop van Pasen’ Jezus’ opstanding uit de dood. Anders gezegd: de dood heeft niet het laatste woord. Dit is natuurlijk een geloofsuitspraak. Maar het is niet zo dat deze stelling geen onderbouwingen kent. Integendeel zelfs. Want de onderbouwingen van Jezus’ opstanding zijn buitengewoon sterk. Daar hoop ik op 31 maart over te spreken. Het christelijk geloof is écht veel meer dan een vaag wensdromen. Bovendien biedt dit aan elk mens een buitengewoon perspectief. Een hoop die verder gaat dan het aardse bestaan.”

Ja, maar kun je zijn opstanding uit de dood wel serieus nemen?
“Veel mensen denken dat er geen leven na de dood is. Maar ik zeg dan vaak: maar er is ook een leven vóór de dood. Dat klinkt flauw, maar dat is feitelijk net zo wonderlijk. Want wie is verantwoordelijk voor al die schitterende levensvormen. Alles toont doelmatig ontwerp en kent schoonheid. Is dat het product van doelloze atomen en (later) ongeplande moleculen? Een voorbeeld: Houden wij echt van mensen of is het slechts een chemische reactie? Is God de bron van leven of doet de natuur het allemaal zelf? Is het God, dan kan Hij derhalve ook de bron zijn van nieuw, eeuwig leven. Dat is wat de Bijbel duidelijk leert. Al is dat natuurlijk niet het hele verhaal.”

Zijn er argumenten die deze opstanding bevestigen?
“Jazeker zijn die er. Het sterkste voorbeeld is de kerk van alle tijden en alle plaatsen. Bedenk wel, we praten inmiddels over miljarden mensen. Deze kerk is namelijk een effect van Jezus’ opstanding uit de dood. Na Goede Vrijdag stortte de beweging van Jezus volkomen in. Al zijn volgelingen verloren hun geloof. Hun geloof stierf toen Jezus stierf. En dat komt omdat Jezus’ onderwijs niet kan worden losgemaakt van zijn persoon. Want als Hij dood is valt zijn gehele onderwijs als een kaartenhuis in elkaar. Want we kunnen Hem niet scheiden van zijn leer. Met een dode Jezus verliest die namelijk al zijn relevantie. Toch maakte deze beweging een gigantische doorstart mee. Maar dat kwam uitsluitend en alleen door zijn fysieke opstanding uit de dood. Daar getuigden zijn leerlingen over, zelfs ten koste van hun leven. Zo werd het bloed van martelaren het ‘zaad van de kerk’.

Wat betekent deze hoop op het persoonlijke vlak?”
“In Gods werkelijkheid hebben wij een kostbare identiteit. We zijn namelijk meer dan een ‘onbedoeld kosmisch ongelukje’. We zijn allemaal waardevol omdat de mens door God is ontworpen, naar zijn eigen beeld. We zijn beelddragers van Hem. Daarom zijn we kostbaar!” Meer informatie: www.veg-diemen.nl.