Videosollicitatie; Het nieuwe solliciteren?

De wereld van recruitment verandert in razend tempo. Via chatbots kunnen werkzoekenden vragen stellen. Ook afspraken voor sollicitatiegesprekken worden anno 2019 ingepland door chatbots. Kunstmatige technologie (Artificial Intelligence) maakt het mogelijk dat CV's snel en gemakkelijk gescreend kunnen worden. En dan hebben we nog de nieuwe manier van solliciteren: videosollicitatie!

Videosollicitatie wordt steeds vaker ingezet. Een van de voornaamste redenen is dat videosollicitatie een goed beeld geeft van de sollicitant. Er kan zelfs gezegd worden dat dit een beter beeld geeft van de werkzoekende dan wanneer men een CV opstuurt. De communicatieve vaardigheden en persoonlijkheid komen in een videosollicitatie namelijk duidelijker naar voren. Past een videosollicitatie bij jou als sollicitant en past het bij het bedrijf waar je gaat solliciteren? Dit is waar jij op moet letten!

Voorbereiding – Zorg voor een goede voorbereiding. Dit is namelijk het halve werk! Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen. Wat is belangrijk voor de functie? Wat wil ik over mezelf vertellen? Schrijf dit op en oefen het als een pakkende pitch.

Houding – Zorg ervoor dat je een relaxte houding hebt. Als je een rechte rug hebt en je schouders wat naar achteren doet, kom je zelfverzekerd en vastberaden over.

Kleding – Kleed je voor de functie. Solliciteer je naar een baan in de sales? Dan is het verstandig om een blouse of een blazer/colbert aan te trekken. Solliciteer je naar een functie in de bouw? Dan volstaat wellicht een spijkerbroek met een nette trui. Het belangrijkste is uiteraard dat je je er zelf goed in voelt.

Inhoud – Welke functie-eisen worden er gevraagd? En wat heb je te bieden? Zorg dat je inhoudelijk ingaat op de aspecten die laten zien dat jij geschikt bent voor de functie. Bedenk welke capaciteiten jij hebt om de baan succesvol te vervullen.

Kwaliteit – Zorg voor een goede kwaliteit van video en geluid. De smartphones van tegenwoordig kunnen mooie beelden en goede geluidsopnames maken, dus ingewikkeld hoeft het niet te zijn.

Lengte – Maak de video niet te lang. Eén tot twee minuten zou lang genoeg moeten zijn. Zorg ervoor dat je direct duidelijk bent en vertel alleen het nodige.

Twijfel je erover om te solliciteren via video? Doe dit alleen als het bij jou, de functie en het bedrijf past. Als je je beter uit kunt drukken op papier is solliciteren middels een CV voor jou wellicht een betere manier van solliciteren.