Leerlingen markeren een plek waar hondenpoep ligt.
Leerlingen markeren een plek waar hondenpoep ligt. Foto: Trudy Kroese

Leerlingen Noorderbreedte
in actie tegen hondenpoep

Leerlingen van de Noorderbreedte zijn bezig met een schoonmaakactie in Diemen-Noord.

DIEMEN De actie is een initiatief van Mariël Verburg, inwoner van Diemen-Noord. Hij is vader van twee leerlingen van Noorderbreedte. Zij zitten in respectievelijk groep 3 en groep 4 van de school in Diemen-Noord.

Verburg: "Wij wonen sinds 2014 in Diemen. Diemen-Noord is een heerlijke wijk om te wonen, met veel ruimte om te spelen en te recreëren. Het speelplezier van kinderen wordt helaas wel bedorven door de hondenpoep die overal in de wijk aanwezig is, ook op de plekken waar kinderen spelen. Naast hondenpoep heeft ook zwerfafval een negatief effect op het leefplezier in de wijk. Als bewoners hebben we daarvoor een eigen verantwoordelijkheid; dat is waar deze actie over gaat."

Hij schreef in het najaar van 2018 een brief aan wethouder Jorrit Nuijens van Openbare Ruimte. Hij wees de wethouder op het probleem van hondenpoep in de diverse wijken in Diemen-Noord. Hij vertelde de wethouder dat hij samen een actie wilde starten om het probleem aan te pakken. Hij vroeg wat de gemeente en hij samen konden doen om het probleem aan te pakken. Nuijens reageerde positief.

Verburg nam tevens contact op met Peggy Tholen, directeur van Noorderbreedte. Ook zij reageerde positief. Leerlingen van Noorderbreedte krijgen les over afval en recycling.

Vorige week gingen leerlingen van groep 5 van Noorderbreedte de wijken in Diemen-Noord in en markeerden de plaatsen waar hondenpoep op straat ligt. Wethouder Nuijens was hierbij aanwezig.

De gemeente heeft een zuigwagen gehuurd die de hondenpoep heeft opgeruimd. Die zuigwagen wordt ook in de andere wijken van Diemen ingezet. Ook gaan leerlingen van Noorderbreedte borden ontwerpen en maken waarin bewoners van Diemen-Noord worden gewezen op de opruimplicht van hondenpoep.

Wethouder Jorrit Nuijens is enthousiast over project

Verburg: "Wij willen de actie breder maken en ook het probleem van het afval op straat aanpakken. Er wordt door sommige mensen nog steeds afval op straat gegooid."

Positieve inslag

Hij benadrukt dat de actie een positieve inslag heeft. "Zoals ik al zei: Diemen-Noord is een prettige wijk om te wonen, voor volwassenen en kinderen. Als we gezamenlijk het probleem van hondenpoep en afval aanpakken wordt Diemen-Noord een nog leukere en mooiere wijk om in te wonen en te recreëren. Dat is het doel van deze actie."

Wethouder Nuijens is enthousiast over het project. "Het project is een samenwerking tussen bewoners, de Noorderbreedte en de gemeente. Juist daarom is het effectief. We gaan extra handhaven en mensen moeten elkaar ook aanspreken. Ook bewoners van andere wijken en andere scholen in Diemen kunnen een dergelijk project starten."