René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn.
René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn. Foto: Trudy Kroese

Voorbereidingen Diemer Festijn beginnen al in een vroeg stadium

DIEMEN De 35e editie van het Diemer Festijn gaat volgende week van start. René Knigge is voorzitter van de Stichting Diemer Festijn en is voor de 33e keer betrokken bij het evenement.

Knigge werkte in het verleden bij het voormalige jongerencentrum Stennis. Hij kwam daar in contact met de mensen die het Diemer Festijn organiseerden. "Het Diemer Festijn is indertijd van start gegaan omdat Diemen een vergelijkbaar feest wilde organiseren als in plaatsen in de regio, zoals Weesp en Abcoude. Ik ben als vrijwilliger van de Diemer Festijn Crew begonnen en tien jaar geleden voorzitter geworden van de Stichting Diemer Festijn."

Knigge en de overige leden van het bestuur beginnen al in een vroeg stadium aan de voorbereidingen. In overleg met Wim Bohnenn en met input vanuit de vrijwilligersgroep worden de artiesten gecontracteerd en de overige onderdelen van het programma samengesteld. Daarnaast is er regelmatig overleg met andere betrokkenen, zoals de gemeente Diemen en de politie. Tijdens het Diemer Festijn zelf zijn de rollen duidelijk verdeeld. Bohnenn ontvangt en begeleidt de artiesten en doet de presentatie. Hij is onmiskenbaar het 'gezicht' van het Diemer Festijn. Knigge fungeert als aanspreekpunt van de gemeente, de leden van de Diemer Festijn Crew, de professionele beveiligers en de politie. Hij vergelijkt zijn rol met die van de dirigent van een orkest: daar waar het nodig is zal hij zijn. Hij heeft ook tijd om te genieten van het evenement. "Ik vind het fantastisch dat wij er al zo veel jaren in slagen om de bezoekers van het Diemer Festijn een mooi programma aan te bieden. Alle optredens in de feesttent zijn gratis. Wij vinden het belangrijk dat het Diemer Festijn vrij toegankelijk is. Wij richten ons op iedereen in Diemen." De Stichting Diemer Festijn heeft veel waardering voor de inzet van de Diemer Festijn Crew. De 48 leden van de crew draaien onder andere bardiensten, verkopen munten en houden een oogje in het zeil in de feesttent. Enkele leden van de crew lopen al vanaf het begin mee. Maar door de jaren heen is er sprake geweest van doorstroming en de noodzakelijke verjonging. Daarnaast vindt Knigge het belangrijk om te benoemen dat zonder de bijdrage van de gemeente Diemen en de trouwe sponsors het organiseren van een Diemer Festijn niet mogelijk is.

Wim Bohnenn, het 'gezicht' van het Diemer Festijn.