Diemen-Zuid.
Diemen-Zuid. Foto: GroepA

Metrostations krijgen een opknapbeurt

DIEMEN - Zestien metrostations van de Oostlijn van de metro worden gerenoveerd. Dinsdag 29 maart is gestart met station Holendrecht. De metrostations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg zijn in 2017 aan de beurt. Station Verrijn Stuartweg wordt dan zes weken gesloten, station Diemen-Zuid blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

De Oostlijn van de metro werd in 1977 in gebruik genomen. Het GVB rijdt op de Oostlijn met twee lijnen. Lijn 53 rijdt tussen Centraal Station en Gaasperplas, lijn 54 verbindt het Centraal Station met het Gein. De metrostations zijn hard aan een opknapbeurt toe. De stations zijn na de renovatie mooier, lichter en ruimer en moeten tevens het gevoel van veiligheid van de reizigers vergroten. Architectenbureau Group A heeft het ontwerp gemaakt. Aannemer Hegeman + doet de uitvoering voor 57 miljoen euro.

Marlo de Kat maakt deel uit van het Projectteam Stationsrenovatie Oostlijn dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de metrostations. "Er worden vijf ondergrondse stations en elf bovengrondse stations gerenoveerd. Het gaat om een omvangrijk project dat bijna twee jaar gaat duren. Er is op 29 maart een start gemaakt met station Holendrecht, de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg worden pas aan het einde van het project gerenoveerd. In september 2017 wordt begonnen met de renovatie van station Verrijn Stuartweg, station Diemen-Zuid volgt begin november van dat jaar."

Projectteam Stationsrenovatie Oostlijn probeert de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, maar toch moeten reizigers die gebruik maken van de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg in het najaar van 2017 rekening houden met enig ongemak. "Station Verrijn Stuartweg heeft slechts één ingang en wordt in het najaar van 2017 voor een periode van zes weken gesloten. Reizigers worden dan per bus naar naastgelegen metrostations vervoerd. Doordat station Diemen-Zuid twee ingangen heeft, blijft het station tijdens de werkzaamheden geopend voor reizigers. Er zal steeds een van de twee ingangen worden afgesloten. Reizigers kunnen dan gebruikmaken van de andere ingang. Welke ingang het eerst wordt afgesloten is nog niet bekend", aldus Marlo de Kat.

De omgeving van de stations Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg heeft de laatste jaren een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt. Vlak bij station Diemen-Zuid is Campus Diemen Zuid gebouwd. Hier wonen zo'n duizend studenten. De kantoren in Bergwijkpark, waarvan de meeste al lange tijd leeg stonden, zijn recent gesloopt of worden binnenkort gesloopt. Op die plek wordt Holland Park gebouwd, een woonwijk met 3000 woningen. Ook komen er diverse voorzieningen in die wijk.

Drukker en veiliger
Na de oplevering van Campus Diemen-Zuid, ruim anderhalf jaar geleden, is het rond station Diemen-Zuid veel drukker geworden. Mede hierdoor is het gevoel van veiligheid toegenomen. Holland Park zal voor nog meer reuring in de omgeving van het metrostation zorgen en het gevoel van veiligheid verder doen toenemen.

Marlo de Kat: "Tijdens de renovatie worden onoverzichtelijke hoeken in de stationshallen gesloopt. In de toekomst zullen de hallen van deze twee stations veel lichter en overzichtelijker zijn. Dit moet het gevoel van veiligheid bevorderen. Ook het doorbreken van plafonds waardoor een vide ontstaat, geeft reizigers die in de toekomst op het perron van Verrijn Stuartweg staan een veiliger gevoel. Er is zo meer zicht vanaf het perron naar de straat."

De liften in de stations zullen voor het grootste deel uit glas bestaan. In transparante liften voelen mensen zich veiliger en de liften blijven ook schoner. Er wordt veel aandacht besteed aan het verfraaien van de stations. Veel wanden worden opnieuw betegeld en de verf wordt van het beton verwijderd. Het beton wordt weer in de oorspronkelijke staat gebracht.

De service aan de reiziger is van optimaal belang. Daarom worden de apparaten om de OV-kaart op te waarderen en de SOS-zuil samengebracht in één wand in de stationshal. Meestal aan de rechterkant van de poortjes.

Marlo de Kat: "Wij werken ook aan het veiliger en overzichtelijker maken van de omgeving van de metrostations. Daarbij overleggen we ook regelmatig met de gemeente. In Diemen gebeurt er al veel rond de metrotoegangen. Doordat we er samen aan werken heeft dat veel effect. Wij hebben bijvoorbeeld bij diverse stations de massieve betonnen fietskluizen weggehaald, zodat er meer plaats is voor fietsenrekken."

2018
In april 2018 moet de renovatie van alle 16 stations langs de Oostlijn zijn afgerond.

De gemeente heeft in het onlangs gepresenteerde Jaarprogramma veiligheid 2016 aangegeven extra aandacht te schenken aan de stationsgebieden in Diemen. In combinatie met de renovatie van Diemen Zuid en Verrijn Stuartweg zullen de stations en de omgeving ervan er over ruim twee jaar veel moderner uitzien.

Meer informatie over het renoveren van de metrostations: www.wijnemenjemee.nl.

Ook de omgeving van de metrostations wordt opgeknapt.
Verrijn Stuartweg.