De plek waar de twee haltes in de toekomst komen.
De plek waar de twee haltes in de toekomst komen. Foto: Oscar Borghardt

Voorlopig inrichtingsontwerp Hartveldseweg en Muiderstraatweg vastgesteld

Buurt / wijk

DIEMEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopige inrichtingsontwerp vastgesteld voor de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg, deelgebieden van de Oost-West As.

De Oost-West As loopt dwars door Diemen van de A 10 naar de Provincialeweg. In het voorstel zijn onder andere het groen, de wandelboulevard, de oversteekplaatsen en de haltes van bus en tram ingetekend. Het voorlopig ontwerp wordt tijdens een inloopavond op 11 april in Schuilkerk de Hoop aan belangstellenden gepresenteerd en toegelicht.

Wethouder Scholten "Wij zijn blij met het voorliggende ontwerp; ik denk dat het recht doet aan de eerder geformuleerde ambities om onder meer de recreatieve waarde van de as te versterken. Zo zit er in het ontwerp een mooie wandelboulevard met vlonders waardoor je dichter bij het water kunt zitten. Er komen veel bomen en het geheel krijgt een groen karakter. Dat groene karakter betekent ook dat we minder auto's langs de waterkant willen hebben. Met elkaar moeten we daarom kijken hoe we parkeerruimte slim kunnen inrichten en reguleren".

Met bewoners, ondernemers en belangenverenigingen op en in de buurt van de weg is begin 2013 gebrainstormd over de toekomst van de Oost-West As. Op basis van brainstormavonden en na afstemming met professionele partijen, zoals het GVB en de Vervoersregio Amsterdam, is een ambitiedocument opgesteld. Dit document maakt inzichtelijk hoe een kwaliteitsslag in de openbare ruimte kan worden gerealiseerd waarbij de recreatieve, stedenbouwkundige en economische waarden van de weg worden versterkt en de verkeerskundige functie wordt gewaarborgd.

Op basis hiervan is een verkeerskundig ontwerp voor de hele as gemaakt en in 2016 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Voor de inrichting is de as opgeknipt in drie deelgebieden. Deelgebied Plantage de Sniep: van de Provincialeweg tot het spoorviaduct. Deelgebied Muiderstraatweg: van het spoorviaduct tot de kruising met de Burgemeester Bickerstraat en deelgebied Hartveldseweg: van de kruising Burgemeester Bickerstraat tot de A10

Voor het deelgebied Plantage de Sniep heeft landschapsbureau Sant en Co een voorlopig ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is gepresenteerd aan bewoners en belangstellenden waarna iedereen gedurende zes weken een reactie kon indienen. Eind 2016 heeft het college het reactieverslag en het definitief ontwerp vastgesteld. Er zijn weinig wijzigingen in het definitief ontwerp; de grootste wijziging is de toevoeging van een aantal parkeerplaatsen ter hoogte van de keerlus voor de tram. Inmiddels zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de inrichting van deelgebied Plantage de Sniep gestart.

Meer informatie is te vinden op www.diemen.nl/oostwestas.

Uit de krant