Afbeelding
Foto: Aram Goudsmit

Enith Brigitha weigert oorkonde van minister Schippers

Sport

DIEMEN - Ex-zwemster Enith Brigitha gaat vanmiddag niet naar het Olympisch Stadion om van minister Edith Schippers een oorkonde in ontvangst te nemen. Enith Brigitha geeft zwemles in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.

De minister wilde een oorkonde tekenen en uitreiken waarbij aandacht wordt gevraagd voor sporters die geen doping hebben gebruikt, maar gedupeerd zijn door atleten die wel verboden middellen hebben gebruikt.

Enith Brigitha behaalde tijdens de Olympische Spelen in 1976 in Montreal twee bronzen medailles. Op de 100 meter vrije slag en de 200 meter vrije slag.

Het hadden eigenlijk medailles van een ander metaal moeten zijn. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag de zilveren medaille. De Amerikaanse Shirley Babashoff behaalde zilver op de 200 meter vrije slag.

Later is vast komen te staan dat de beide medaillewinnaars uit de DDR jarenlang doping hebben gebruikt en eigenlijk gediskwalificeerd hadden moeten worden. Enith Brigitha heeft dus recht op een gouden en zilveren medaille, Shirley Babashoff op een gouden plak.

Enith Brigitha: "Ik heb besloten om niet naar de uitreiking te gaan omdat het om een algemene oorkonde gaat. Ik ben van mening dat er bij de oorkonde een lijst moet komen met de namen van alle Nederlandse sporters die gedupeerd zijn door dopinggebruik van sporters uit de DDR. Ik vind het niet juist dat alleen ik de oorkonde zou ontvangen. Er zijn veel meer Nederlandse sporters die in die periode medailles zijn misgelopen omdat sporters uit de DDR doping hebben gebruikt."

Uit de krant