In januari 2012 kon er voor het laatst  genoten worden op de natuurijsbaan.
In januari 2012 kon er voor het laatst genoten worden op de natuurijsbaan.

Schaatsen kunnen in het vet blijven

Sport

DIEMEN - Het vriest en op de ijsbaan van IJsclub Diemen op sportpark De Diemen heeft zich een dun laagje ijs gevormd. Toch ziet het er niet naar uit dat we deze vorstperiode nog kunnen schaatsen op de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub.

Vandaag wordt wel de eerste wedstrijd verreden op natuurijs, in Noordlaren. "Die hebben slechts drie centimeter ijs, dan heb je genoeg aan twee nachten ijsvorming. Wij hebben acht centimeter nodig omdat wij op een centimeter of 45 water zitten, boven gras", legt Lau Demmers uit, voorzitter van de Diemer IJsclub.

Om die acht centimeter te halen is toch echt overdag een temperatuur van vier graden onder nul en 's nachts zes tot acht graden onder nul nodig. "En dat zeker drie dagen achter elkaar. Dat zit er deze week niet in", aldus Demmers. "Begin deze week hadden we pas een halve centimeter. Ik denk dat we de boot missen deze keer, want het vooruitzicht is dat donderdag de temperatuur alweer gaat stijgen."

Jammer natuurlijk, de laatste keer dat we op de ijsbaan in Diemen konden schaatsen is alweer 5 jaar geleden. "Tja, als het weer niet meewerkt houdt het op. We willen natuurlijk niet dat mensen door het ijs zakken."

Kinderen die wel vast willen oefenen kunnen zich aanmelden voor de jeugdlessen van de Diemer IJsclub op de Jaap Edenbaan, vrijdagavond en zaterdagochtend, tipt Demmers.

Uit de krant