Afbeelding

Van Bommel wordt verkiezingswaarnemer bij ministerie Buitenlandse Zaken

Politiek

Diemenaar en vertrekkend Tweede Kamerlid Harry van Bommel wordt verkiezingswaarnemer voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eind maart reist hij af naar Armenië om daar de parlementsverkiezingen van 2 april waar te nemen. Eerder nam hij als lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE de verkiezingen waar in Rusland, Oekraïne, Georgië en recent de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Van Bommel: "De verkiezingen in Armenië zijn de eerste sinds het referendum in 2015 waarbij de Grondwet werd gewijzigd en het aantal parlementsleden werd teruggebracht van 131 tot 101. Het kiesstelsel is toen ook gebaseerd op evenredige vertegenwoordiging, vergelijkbaar aan het Nederlandse kiesstelsel. Voorheen was een aantal parlementszetels gereserveerd voor regionale kandidaten."

Internationale verkiezingswaarneming gebeurt altijd op uitnodiging van het land waar de verkiezingen plaatsvinden. Er wordt samengewerkt met een Internationale Organisatie zoals de OVSE of de EU. Waarnemers observeren het verkiezingsproces. Vervolgens wordt de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag beoordeeld. Van belang is het verloop van het proces van de verkiezingen, niet de uitslag zelf. Er wordt gekeken naar processen rondom de uitvoering van de kieswet en de verkiezingen vóór, tijdens en vlak na de verkiezingsdag.

Om flexibel in te spelen op verzoeken van internationale organisaties heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een bestand van circa 200 geselecteerde, goed voorbereide en deskundige verkiezingswaarnemers. Een verkiezingswaarnemingsmissie duurt 1 tot 3 weken (korte termijn uitzending) of 3 tot 12 weken (lange termijn uitzending).

Uit de krant