Afbeelding

Grote zorgen om DUO+

Politiek

DIEMEN - De op 1 januari dit jaar gestarte samenwerking van de gemeente Diemen met Ouder-Amstel en Uithoorn in DUO+ verloopt niet naar wens.

Er zijn problemen op personeelsgebied en er moet alleen al dit jaar ruim 1,3 miljoen euro bijgelegd worden door Diemen om de voortgang niet in gevaar te brengen.

Is samenwerking in DUO+ te rooskleurig ingeschat? Of hoort een badkuipdiepe dip erbij als je zo'n grote verandering inzet?

Per 1 januari 2016 zijn 269 medewerkers van de drie gemeenten formeel in dienst van DUO+. Diemen heeft daar taken ondergebracht op het gebied van ICT, P&O, communicatie, financiën, juridische zaken en archief. Reden voor de samenwerking is dat de gemeenten vreesden op termijn deze taken zelfstandig niet meer met voldoende kwaliteit te kunnen leveren en in de verwachting dat het een kostenbesparing zou kunnen opleveren.

Maar het gaat niet goed. Het Diemense college van B en W heeft, net als haar collega's in de andere twee gemeenten in DUO+, stevige zorgen geuit over DUO+. Niet alleen moet er veel geld worden bijgelegd - ruim 1,3 miljoen euro door Diemen alleen al door onverwachte en soms ook niet goed ingeschatte extra kosten - en er zijn veel problemen voor de werknemers in DUO+. De gemeenteraad is geschrokken van de situatie bij DUO+.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant