Afbeelding

Drie verdachten brandstichting blijven vastzitten

Politie

Diemen – Alle drie de verdachten van de brandstichting in de flat aan de Rode Kruislaan in de nacht van 18 op 19 juli vorig jaar blijven vastzitten.

Vandaag stonden twee verdachten, Gilermo I. en Rachid V., voor de rechtbank in Amsterdam voor hun pro-formazittingen. De pro- formazitting tegen Simona I was afgelopen dinsdag.

Bekentenis
De 24-jarige Gilermo I. legde twee weken geleden een verklaring af bij de politie waarin de man bekende de brand in de benedenwoning van zijn 23-jarige zus te hebben aangestoken. De vrouw bleek kort daarvoor een brandverzekering te hebben afgesloten. Het Openbaar Ministerie denkt dat de twee mannelijke verdachten tegen betaling de brand hebben aangestoken en dat de vrouw het verzekeringsgeld wilde opstrijken.

Spreekrecht
Bij de brand kwam de 27- jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen zwaargewond. De nabestaanden van Swart maakten donderdagmiddag bekend dat zij tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak later dit jaar gebruik zullen maken van hun spreekrecht. Ook zullen zij een schadevergoeding indienen.

Zwijgrecht
Gilermo I. wacht met verdere verklaringen totdat zijn zus en de andere verdachte gaan praten. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Beide verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.

Hechtenis
De advocaat van de 26-jarige Rachid V. vroeg de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. De man ontkent betrokkenheid bij de brandstichting en daarnaast is er volgens de raadsman onvoldoende wettig bewijs om hem nog langer vast te houden. De rechtbank wees dit verzoek af. De verdachte kwam eind vorig jaar in beeld naar aanleiding van het programma Opsporing Verzocht. Een tipgever zou de man hebben herkend. Volgens het OM ligt er nog meer bewijs. 

De strafzaak is voor maximaal drie maanden aangehouden. Tot die tijd blijven de drie verdachten vastzitten.

Uit de krant