Afbeelding

'De maatschappij is ruwer geworden en de politiek ook'

Mensen

DIEMEN - Harry van Bommel vertrekt in maart als Tweede Kamerlid voor de SP. De 54-jarige inwoner van Diemen heeft besloten om zich niet verkiesbaar te stellen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij is ruim 18 jaar lid geweest van de Tweede Kamer en richt zich nu op een andere werkkring. Harry van Bommel blikt in het DiemerNieuws terug op zijn politieke loopbaan.

Hoe kijk je terug op het werk in de Tweede Kamer?
"Ik heb de twee mooiste portefeuilles: Buitenlandse Zaken en Europese Zaken. Op het gebied van Buitenlandse Zaken gelden weinig wetten, maar heb je te maken met actuele onderwerpen zoals het conflict in Syrië. Als lid van de commissie-Buitenland ging ik twee keer per jaar op reis. Ik heb altijd veel contact onderhouden met mensen die tot etnische minderheidsgroepen behoren, onder andere in Irak, China en Rusland. Als lid van de commissie-Europese Zaken ging ik ook twee keer per jaar op reis. Ik heb bijvoorbeeld alle landen van de Europese Unie bezocht."

Je voelt je een volksvertegenwoordiger en bent ook actief in Diemen.
"Ik heb een aantal acties van de lokale SP gesteund. De actie om bus 136 in Diemen te laten rijden en de actie voor het behoud van loketten bij de stations. In de periode voor de gemeenteraadsverkiezingen heb ik mij ook altijd ingezet voor de partij in Diemen."

Wat ga je in de toekomst doen?
"Ik ga mij richten op een baan waarbij ik internationaal ondersteuning ga bieden aan mensen en organisaties die bezig zijn met het opbouwen van een democratie. Dat kunnen mensen zijn die bijvoorbeeld zelf politiek actief zijn, maar ook organisaties als vakbonden. Ik ben nog niet aan het solliciteren, maar voer wel netwerkgesprekken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant