Afbeelding

Straatcoaches actief in centrum van Diemen

Algemeen

DIEMEN - Vanaf vrijdag 16 september zijn in Diemen-Centrum straatcoaches actief van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA).

De coaches richten zich op jongeren die overlast veroorzaken in het centrum van de gemeente, voornamelijk rond het Van Markenplantsoen en de Rode Kruislaan. De straatcoaches gaan in eerste instantie dit najaar en komend voorjaar aan de slag.

De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met SAOA om de coaches voor een periode van zes maanden in te zetten in Diemen-Centrum. Burgemeester Erik Boog: "Omwonenden van het Van Markenplantsoen en de Rode Kruislaan hebben regelmatig bij de gemeente en de politie aangegeven overlast te ervaren van (groepen) jongeren. SAOA richt zich op de aanpak van deze overlast, zowel op individuen als op groepen. De coaches van SAOA spreken de jongeren op straat aan op hun gedrag. Met de jongeren worden afspraken gemaakt hoe ze zich dienen te gedragen op straat. Daarnaast gaan gezinsbezoekers van SAOA soms op huisbezoek om ouders te confronteren met het gedrag van hun kinderen en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Het gaat er hierbij niet om de ouders een nieuwe vorm van begeleiding te bieden naast de al bestaande. Ze dienen zelf actief te worden en te handelen, waar nodig kunnen ze ondersteuning vragen. De inzet van SAOA is in verschillende buurten in Amsterdam al succesvol gebleken. Ik verwacht dat hun aanpak in Diemen ook resultaat zal opleveren waarbij niet alleen de overlast voor omwonenden afneemt, maar er ook een positief effect is op de jongeren."

De straatcoaches zijn professionals, goed toegerust op de aanpak van overlast door jongeren. Ze zijn herkenbaar aan hun kleding die is voorzien van een logo en de tekst 'Straatcoach'. Ze signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is. Ze zijn op verschillende dagen en tijdstippen in de buurt aanwezig.

Uit de krant