Afbeelding

'Het bestaan van een artiest is een beetje als koorddansen'

Human Interest

DIEMEN - Voor zang- of muziekles kun je terecht op bedrijventerrein Verrijn Stuart bij Saskia Paërl (62). Zij is zangpedagoog, muziekpedagoog en zangcoach.

Maar Saskia staat ook zelf graag op de bühne. Als vocalist, actrice, presentatrice, poppenspeelster en entertainer.

Sinds 2004 woont zij met haar echtgenoot Yits in Diemen en heeft ze een muziekschool aan huis. Zingen en entertainen wilde Saskia al van kleins af aan. Ze kreeg het dan ook met de paplepel ingegoten: haar moeder was actrice en haar grote voorbeeld.

Van alle markten thuis dus.
"Het bestaan van een artiest is nooit zeker. Het is een beetje als koorddansen. Je moet je steeds aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ik heb niet de top bereikt, maar wel gezorgd dat ik met wat ik doe succes heb en waarmee ik 100 kan worden. Je moet voor jezelf kunnen zorgen. Ik gaf lange tijd shows voor senioren, een groot succes. Maar woonzorgcentra hadden steeds minder geld te besteden. Toen het rond de eeuwwisseling een hype werd om kinderfeestjes op te luisteren met een optreden van een clown of goochelaar, zorgde ik dat ik dat ook in de vingers kreeg, en nam een poppentheater over. In de 'One Woman Show' zing ik in zorgcentra, bij vrouwennetwerken en op bruiloften en partijen covers en eigen muziek. Mijn repertoire is groot en zowel voor oudere als jongere mensen geschikt. Maar ik heb ook met verschillende gezelschappen en in programma's met andere artiesten gewerkt. Intussen ben ik ver voorbij de duizendste voorstelling en het houdt niet op."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant